Karel Stehlík, stejně jako jeho předchůdce Karel Soukup, je schopný při telefonátu mluvit zároveň i na psa, který si zrovna v tu chvíli vyžaduje pozornost.

Říkáte, že máte plný stav. Kdy je to během roku nejhorší s kapacitou?

Vždycky je to horší o letních prázdninách. Často během léta vyjíždíme k pejskům nalezeným různě po kempech a podobně. Někdy má pejsek štěstí a majitel ho hledá. Bohužel se ale stává, že i když majitele dohledáme, tak pejska už nechce. Takových pejsků máme několik. Vesměs celoročně balancujeme na hraně zaplnění kapacity útulku. Ale nejhorší je začátek roku a pak prázdniny a začátek školního roku, kdy rodiče a děti zjišťují, že se o pejska starat nechtějí, že na něj nemají tolik času.

O jaké rasy (jakého stáří) je mezi lidmi největší zájem a které naopak dlouho zůstávají?

V útulku máme převážně nalezené pejsky. Jsme zavedeni pro příjem pejsků od obcí a tudíž každý příjem řešíme přes danou obec. Problém je ale v tom, že máme převážně pejsky velkých plemen a staršího data narození, což je velký problém pro další umístění. Každý, kdo shání pejska, chce štěňátko nebo 1 až 2 roky starého. Dále jsou požadavky, aby se snesl s kočky, slepicemi a jinou drobotinou, což nemůžeme zaručit, protože nemáme šanci s pejskem situaci vyzkoušet. Ale vím, že každý pejsek se může hodně naučit a když i my ve svých požadavcích trošku ustoupíme, tak jde všechno.



Co by útulku pomohlo? Vím, že se hodně věnujete venčení v okolních lesích, věnujete se také třeba základnímu výcviku?


Asi bych měl říct, že finanční výpomoc, či krmivo, ale to ne. Jediné, co opravdu potřebujeme, je pomoc s umístěním našich pejsků, protože každý z nich by chtěl toho svého páníčka, který s ním bude ráno vstávat, chodit na procházku a večer dávat jedno psí oblíznutí na dobrou noc. I když to bude znít divně, každý z pejsků je členem naší velké psí rodiny. Každý z pejsků chodí dvakrát denně běhat ven nebo na procházku. Pokud to jeho zdravotní stav dovolí, hrajeme aportíky (hračky, tenisáky). S těmi akčnějšími se snažíme trošku naučit na vodítku, aby netahal, trošku toho přivolání a samozřejmě i nezbytnou socializaci pejsků - snažíme brát pejsky i ve dvojicích tak, aby se společně proběhli. Sám mám vlastní cvičiště pro pejsky www.vychovapsu.cz a s některými z našich svěřenců se potkáváme dodnes.

Jak jste chránili své psí hosty před horkem?

Chodili jsme do lesa, kde jsme využívali stín a snažili jsme se co nejvíce pejsků vyvenčit hned zkraje dne od 7.30 do 10 hodin, kdy máme posílenou pracovní sílu a poté večer od 17 do 20 hodin.

Je něco, co byste vzkázal lidem, kteří uvažují o pořízení psa?

Pokud ho chcete koupit dítěti, aby se víc dostalo ven, tak jste na omylu. Pejsek časem přestane bavit, bude tahat na vodítku, zlobit a starost o pejska bude na rodičích. Tak to je. To samé, když pořizujeme pejska pro své starší rodiče. Pro 70leté nemá cenu kupovat štěně. Nikdo neví, co se může přihodit a co teď s tím? Kam jinam, než do útulku. Když už ho opravdu chcete, zavítejte do útulku, kde si určitě nějakého kamaráda vyberete.

Čtěte také: Útulky na Příbramsku plní zaběhnutí psi, zájem o adopci stoupá