„Podporu získaly přívozy v obcích a městech Branov, Klecany, Máslovice, Oseček, Úholičky a Nymburk, kde dočasně nahrazuje lávku pro pěší a cyklodopravu přes Labe, a to do doby výstavby nové lávky,“ shrnul středočeský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO) rozhodnutí rady kraje. Vysvětlil tím současně, proč pro radnici v Nymburce má být určena podpora o řád vyšší než pro ostatní provozovatele převozních prámů. Původní lávka tam byla záměrně stržena v reakci na to, že se v pražské Troji lávka stejné konstrukce zřítila i s lidmi do Vltavy.

Práce z domova. Ilustrační foto
Budu doma, zaplaťte mi účty. Lidem se zpět do kanceláří nechce

Radní současně ocenil, že přívozy přispívají k rozvoji regionu a významně napomáhají lokálnímu turistickému ruchu. Hojně je využívají pěší turisté, výletníci na kolech či chataři. Neznamená to však, že by převozníci neposkytovali užitečné služby také místním občanům. Třeba v pravobřežních Máslovicích na Praze-východ absolvují kousek cesty po vodě lidé, kteří ze stanice Libčice nad Vltavou na levém břehu řeky (a již na Praze-západ) cestují vlakem do Prahy nebo na Kralupy – a tamější přívoz slouží také pracovníkům i návštěvníkům Výzkumného ústavu včelařského v Dole.

Již dříve Petrtýl oznámil, že do budoucna je cílem zařadit vybrané středočeské přívozy i do systému Pražské integrované dopravy. Tak to už po několik let funguje v hlavním městě.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)
Kraj připravuje obří nákupy: ochranné pomůcky pro spotřebu za čtvrt roku

Návrh na rozdělení podpory pro přívozy
- Branov na Berounce (Rakovnicko): 360 000 Kč
- Klecany na Vltavě (Praha-východ): 380 000 Kč
- Máslovice na Vltavě (Praha -východ): 480 000 Kč
- Nymburk na Labi: 2 000 000 Kč
- Oseček na Labi (Nymbursko): 250 000 Kč
- Úholičky na Vltavě (Praha-západ): 100 000 Kč

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Testování - koronavirus. Ilustrační foto.
Na testech pro samoplátce krajské nemocnice prodělají

ANKETA DENÍKU: ČEŠI V POHYBU
Kvůli mezinárodní situaci letošní prázdniny strávíme převážně v Česku. Deník se rozhodl zjistit, jak chcete letošní dovolenou strávit právě vy a vaši blízcí. Do speciální ankety se zapojily již stovky čtenářů. Zúčastněte se také a pomozte nám zjistit, jak bude léto v Česku vypadat. Stačí do 20. května 2020 vyplnit anonymní formulář, který najdete na adrese www.cesivpohybu.cz