Je to opravdu tak zbytečná a jednoduchá profese? Na to odpověděl velitel Městské policie v Sedlčanech na Příbramsku Petr Krch s třiadvacetiletou praxí.

Kolik lidí stráží nebo má strážit Sedlčany a jak jste na tom personálně nyní?

Máme sedm strážníků včetně mě. Mám štěstí na dobré kolegy se kterými práci děláme dlouhá léta.

Je teď větší problém doplňovat stav lidí než v letech předchozích?

V předchozích letech jsme měli až 15 zájemců na jedno místo, kdy minimálně polovina vyhovovala zadaným parametrům. Dnes je problém sehnat šest lidí a většinou vyhovuje maximálně jeden.

V čem podle vás spočívá menší zájem o tuto profesi nebo co je důvodem, že strážníci častěji odcházejí?

Spočívá to v náročnosti tohoto povolání, které je psychicky i fyzicky náročné, časově náročné, je to práce pod neustálým tlakem, nepravidelný režim - denní, noční, víkendy, trpí tím rodina, děti. Profese si vyžaduje trvalé vzdělávání a zkoušky po celou dobu výkonu povolání strážníka, každé tři roky zkoušky před komisí ministerstva vnitra.

Říkáte, že strážník je velice náročná profese. Přitom veřejnost si myslí něco jiného a dost často se o této profesi vyjadřuje hanlivě v tom smyslu, že „měšťáci" se jen starají o špatně parkující řidiče a dávají lístky za stěrač. Že nic jiného nemůžou, že jsou k ničemu. V čem je vaše povolání náročné, možná náročnější než před lety?

Nechci posuzovat, jak to vypadá jinde, ale u nás jsou přestupky v dopravě pouze zlomkem práce, zrovna tak jako pejsci. Hlavním úkolem strážníků je zajišťovat bezpečí a veřejný pořádek na ulicích, tak, aby se cítili občané a zejména ohroženější skupiny obyvatel, jako jsou senioři a děti, v bezpečí. Pokud nám občané nepřidělávají práci nedodržováním dopravních předpisů, máme čas se soustředit na ochranu jejich majetku a celkovou pohodu na veřejnosti. Spolupráce s občany se nám vrací v respektu občanů k nám a je pro nás zpětnou vazbou. Proto v Sedlčanech neuvidíte vraky, skládky, nepořádek a město hlídá kamerový systém (24 kamer), ve kterém jsou začleněna místa, která svádějí k nekalostem. Úklid veřejných prostranství zajišťují odsouzení k obecně prospěšným pracím, které máme přiděleny v perfektní spolupráci s Mediační a probační službou v Příbrami, a pod dohledem strážníků vykonávají svůj trest před zraky lidí.

Klasický postup při nástupu k městské policii není žádným tajemstvím a adept se jej dozví při osobním pohovoru, ale jak vlastně vypadají první měsíce, než se z čekatele stane strážník? Co je při školení nejtěžší a jsou testy složité?

Skutečnost je taková, že z člověka, který nastoupí k městské policii, se stane dobrý strážník nejdříve po třech letech. A měli jsme také členy, kteří se strážníky v pravém slova smyslu nikdy nestali a raději volili cestu odchodu nebo přechodu k jiným složkám. Zvládat práci strážníka je náročný úkol a ne každý jej zvládne.

Mluvili jsme o tom, že nevýhodou podmínek pro nástup k městské policii je 21 let oproti státní policii, která přijímá osmnáctileté. Není to také důvod nedostatku strážníků?

Minimální věk nástupu 21 let daný zákonem je značnou nevýhodou pro přijetí k městské policii, na rozdíl od státní policie, kde se mohou stát policisty lidé od 18 let. To je legislativní disproporce a i to je důvodem malého počtu uchazečů, kteří se rozhodují po ukončení školy, kam budou směřovat jejich kroky.

Strážníků se hlásí málo, doplnit řady bývá problémKlesající zájem o profesi strážníka městské policie je zřejmý. V minulých letech se na jedno místo přihlásilo několik lidí, z nichž uspěla polovina, dnes je často problém „sehnat" jednoho. Příčinou může být větší nabídka trhu práce v jiných profesích, než byla v letech pracovní krize, a profesní náročnost, za kterou není moc peněz.

Města jako Dobříš a Sedlčany si momentálně na nedostatek strážníků nestěžují, zato Příbram v poslední době hledá nové tváře. Základním pro přihlášku je české občanství, věk minimálně 21 let, střední vzdělání s maturitou a řidičský průkaz skupiny B.

Adepty čeká pohovor, fyzické a psychologické testy. „Pokud tímto uchazeč či uchazečka úspěšně projde, čeká je, již jako strážníky-čekatele, teoretická příprava a služební výcvik," vysvětlil zástupce velitelky Městské policie Příbram Luboš Řezáč s tím, že během tří měsíčního kurzu si kromě základního výcviku a získání znalostí povinné legislativy noví strážníci pořídí i zbrojní průkaz.

„Řada případných uchazečů jistě ocení i to, že v rámci práce u městské policie mohou zdarma absolvovat i další jiné kurzy, které se jim mohou hodit i v osobním využití. Jako je například kurz asertivního chování nebo kurz zaměřený na odchyt zvířat," pokračoval Luboš Řezáč.

„Práce u Městské policie Příbram přináší také nadstandardní výhody a benefity jako příspěvek na dovolenou, stravenky, možnost zdarma navštěvovat fitnesscentrum, levnější vstupné do městských sportovních zařízení nebo levnější vstupné do divadla a velmi dobré platové ohodnocení," uvedl mluvčí radnice Pavlína Svobodová.

Čtěte také: Strážníci v Rakovníku pomohli při záchraně lidského života