Výběr příležitostí ke koupání pod blankytnou oblohou na čerstvém vzduchu tak zůstává přepestrý. Někde jde o čistě přírodní lokalitu, jinde lze najít bohaté zázemí. „Ve středních Čechách jsou desítky přírodních koupališť s toaletami, sprchami, převlékacími kabinkami, stánky s občerstvením – a také s herními prvky a vybavením pro sportování,“ připomněla Linda Dlouhá ze Středočeské centrály cestovního ruchu. Kam se tedy podle doporučení krajské turistické centrály vydat za radovánkami ve vodě bez chemie – a s další doprovodnou nabídkou?

K vodě, ale také za kulturou

Za jeden z nejhezčích přírodních areálů v Čechách, kde se lze vykoupat, zahrát si sportovní hry nebo si dát občerstvení, označila Dlouhá jezero Lhota na Praze-východ. „Část břehu je určena nudistům,“ upozornila, že zde lze holdovat i koupání v té nejnaturálnější podobě. Jako příjemné prostředí v oblasti plné zeleně s písečnými i travnatými plážemi (a také s plovoucím molem vhodným ke slunění) doporučuje Proboštská jezera, která jsou zároveň neodmyslitelnou součástí kulturního dění v Brandýse nad Labem: odehrávají se u nich koncerty, závody a spousta dalších akcí.

Prezentační jízda výletního vlaku Cyklohráček po pražských kolejích.
OBRAZEM: Cyklohráček vyjede také uprostřed týdne, výletníci vyrazí i pod parou

„Těžbou písku v Polabské nížině vzniklo rozlehlé Jezero Poděbrady, vybavené veškerými potřebnými službami koupaliště i Kempem na Jezeře,“ připomněla Dlouhá. Dodává, že několik příjemných pláží mají poblíž pískovny v Sadské nebo v nedaleké Ostré.

Za pozornost stojí i pískovna vhodná ke koupání u obce Ovčáry na Mělnicku; nedaleko Kostelce nad Labem. Její hlavní pláž má velmi pozvolný vstup do vody – a hned vedle parkoviště se lze ubytovat v Autokempu Kačer. „Na břehu zatopené pískovny u Neratovic vznikl Beach Park Mlékojedy, který přináší nejen možnosti k příjemnému osvěžení ve vodě a u vody, ale také stálou letní scénu, která už přes dvacet let propojuje hudební a filmovou produkci se sportovním vyžitím,“ upozornila Dlouhá na další místo, jež nenabízí jen zážitky od vody. „Láká také pískovna Konětopy anebo nedaleké jezero Harasov v Kokořínském dole lemované pískovcovými skalami,“ připomněla další možnosti na výběr.

Co nabídnout ale mají i jiné regiony. Třeba na Mladoboleslavsku láká ke koupání pískovna Veselá na jihu Mnichova Hradiště přímo u Jizery, kde se nachází také areál pro wakeboarding; k osvěžení svádí i nedaleký jez Ptýrovec. Také v blízkém Bakově nad Jizerou je známý písník. Pilský rybník při pomezí Příbramska a Benešovska zase nabízí letní osvěžení v blízkosti sjezdovky v rekreačním areálu Monínec.

Zastávka Andreje Babiše v pondělí večer na poděbradském náměstí se nesla ve znamení hlučných a bouřlivých protestů. Přibližně padesát odpůrců bývalého premiéra dorazilo s  nesouhlasnými transparenty, megafony a píšťalkami.
VIDEO: Babiš se v Poděbradech dočkal bouřlivých protestů. Došlo i na strkanice

Nejen doporučované lokality, ale i řada dalších přírodních koupališť ve středních Čechách poskytuje zázemí v podobě toalet a sprch, převlékacích kabinek, stánků s občerstvením nebo zábavními a herními prvky. Za vstup na pláž se ve většině případů platí – a zadarmo není ani využití přilehlých parkovišť. Inspiraci, kam vyrazit za koupáním, může nabídnout třeba i aplikace Swimplaces, která představuje neustále se rozrůstající databázi.

Zákazy koupání mají smysl

Karolína Kratochvílová ze Středočeské centrály cestovního ruchu připomněla, že přírodních koupališť doslova „všeho druhu“ je v kraji bezpočet: od malých až po ta velká; od zcela přírodních až po místa, jejichž vybavení uspokojí i náročnější příchozí. „Doporučuji respektovat zákaz koupání na místech, kde je vyhlášen, což často bývá v zatopených (a leckdy ukrytých) lomech. Ani ten největší adrenalin nestojí za riziko vážného úrazu – nebo dokonce utonutí,“ zdůraznila Kratochvílová.