Co je jejich posláním, napovídá už název: POmoc SEniorům a Zdravotně postiženým. A jak fungují, bude zřejmé už od 1. července, kdy první centra zahájí činnost.

„Do pilotního projektu se zatím zapojí tři města,“ uvedla v úterý mluvčí kraje Nicol Lenertová. S tím, že záměr v pondělí projednali radní – a doporučili ke schválení krajskému zastupitelstvu. Podle dřívějších informací musí zastupitelé odsouhlasit smlouvy kraje s jednotlivými partnery.

Zmiňovanými prvními vlaštovkami jsou v úvodní fázi Mladá Boleslav, Nové Strašecí a Poděbrady; v jednání je i to, že brzy by se mohl připojit také Benešov (avšak nebude to v první vlně). „V Mladé Boleslavi bude kontaktní místo provozovat organizace Služby a školení MB, v Novém Strašecí najdou lidé POSEZ v Domově Nové Strašecí – a v Poděbradech se otevře v Centru sociálních a zdravotních služeb Poděbrady,“ upřesnila Lenertová. Kraj podle jejích slov přispěje na provoz každého z kontaktních míst částkou ve výši 60 procent nákladů; letos uvolní 340 860 Kč. Zbytek doplatí příslušná města.

Ilustrační fotografie.
Dlouhá cesta k bydlení. Na třípokojový byt si Čech vydělá za 8 let a 7 měsíců

Krajská radní pro oblast sociálních věcí Aneta Heřmanová (ČSSD) připomněla, že seniorům a handicapovaným mají kontaktní místa nejen zprostředkovávat pomoc a zajišťovat informační servis. „Jejich posláním jsou také aktivity, které mají zkvalitnit jejich život, udržet proces socializace, aktivizovat, působit preventivně v oblasti sociálního a pracovního vyloučení nebo v oblasti ohrožení sociálně patologickými jevy,“ konstatovala.

Třebaže činnost jednotlivých POSEZů se může lišit podle toho, jak budou přizpůsobovat činnost svým podmínkám a možnostem, základ jejich nabídky má být společný. Včetně poskytování zázemí pro setkávání, kde mohou senioři posedět a popovídat si o svých zkušenostech či problémech. Všechna centra také mají poskytovat přístup k internetu (a to i s případnou pomocí s jeho využíváním). „Každý POSEZ si může nabídku služeb pro své klienty přizpůsobit; někde je například i možnost kondičního cvičení nebo hry na hudební nástroje,“ podotkla radní Heřmanová.

Ilustrační foto
Úseky tří dálnic kolem Prahy pohlídá Velký bratr