V Příbrami se už dlouho nesešlo tolik lidí na jednom místě. Zorganizovat tak velkou akci nebylo jednoduché, plánovala se několik měsíců dopředu. Uzavírky, parkování, osvětlení, ozvučení, organizace průvodu i programu na podiu, zajištění stánkového prodeje či samotná bezpečnost účinkujících i diváků. To je pouze malý a základní výčet všeho, co bylo třeba zajistit.

Právě bezpečnost byla na prvním místě. Zajišťovala ji stovka policistů včetně městských strážníků, dále pořadatelská služba a hasiči. Před započetím celé akce místo prověřil i pyrotechnik, který měl speciálně vycvičeného psa na vyhledávání výbušnin. Celkem na veřejný pořádek a bezpečnost, ale i plynulost silničního provozu ve městě, dohlíželo kolem dvou set lidí.

Žádné protiprávní jednání

Show podle údajů policie navštívilo v hrubých odhadech kolem 15 až 20 tisíc lidí. Příjemným zjištěním je to, že policie v jejím průběhu neřešila žádné protiprávní jednání. Návštěvníci, ač jich byl tak veliký počet, se chovali naprosto vzorně. Zaslouží si velikou pochvalu za to, že respektovali daný stav a pokyny pořadatelů i všech složek Integrovaného záchranného systému.

Vzhledem k organizační náročnosti se jistě nějaké chyby na straně pořadatelů našly, přesto bylo pro spokojenost diváků učiněno maximum. Zejména se osvědčila velkoplošná obrazovka, kterou podle reakcí lidí ocenili zejména rodiče s malými dětmi. Dále také ti, kteří přišli na poslední chvíli a už se nedostali přes davy lidí až k zábranám.

Selfíčka nebrala konce

Nejen pro návštěvníky, ale i pro samotné čerty byl Krampuslauf úžasnou záležitostí. Poslední skupinka „krampusáků" se tak vžila do fantastické atmosféry během průvodu, podlehli nadšení okolostojících diváků, fotili se s nimi, jednotlivá selfíčka nebrala konce, až se předpokládaný program posunul o celou hodinu. Podívaná to ale byla se vším všudy.

Někteří návštěvníci akce mohli být zklamáni tím, že právě o tuto jednu hodinu byl posunut i ohňostroj. Po jeho odpálení z prostor venkovního bazénu ale všichni na tuto změnu oproti programu hned zapomněli. Ohňostroj s výhledem na Svatou Horu byl jedním slovem grandiózní. Kdo jej viděl, jistě dá za pravdu.

„Úžasné obecenstvo! Bez vás by to nešlo, moc díky! Těm, co přišli na ohňostroj, se moc omlouváme, protože jsme se snažili jit pomalu a dát šanci si pohladit, vyfotit a udělat radost co nejvíce lidem, co se na nás přišli podívat. Proto se ještě jednou omlouváme, že byl ohňostroj později. A těšíme se na další akci," uvedla po skončení Krampuslaufu jedna skupina čertů.

Děti byly u vytržení

Před konáním průvodu měli někteří rodiče obavu z toho, aby se jejich děti čertů nebály. Dětští návštěvníci však byli z čertovského průvodu doslova u vytržení, fotili se s jednotlivými maskami a nechali se od čertů i „strašit".

K výborné atmosféře obrovskou měrou přispěl i moderátor akce Marcel Forejt, jehož osobu i hlas můžete znát z různých sportovních akcí konaných v průběhu roku. Dokonce i počasí akci přálo, vypočítané bylo doslova na vteřinu. Sice bylo chladno, ale to k prosinci a k předvánoční atmosféře zkrátka patří.

Stejně tak k ní také patří bohaté občerstvení, nikdo nebyl o hladu a žízni. Přes čtyřicet prodejců se s nabídkou svého stánkového prodeje o všechny dobře postaralo.

O tradici průvodů děsivých čertůPrůvody rakouských čertů, takzvané Krampuslauf, mají v alpských zemích tradici již asi 500 let. Pravděpodobně mají pohanské kořeny. V zimních měsících lidé v hlučných průvodech v maskách vyháněli zlé síly či duchy. Možná proto tyto čertí reje mnohokrát čelily zákazům církve. Tradiční jsou v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Slovinsku.

Čtěte také: Golčovým Jeníkovem projde poprvé v historii průvod krampusů

Pavlína Svobodová