Kousek od Karlova mostu leží rozlehlý objekt, jehož historie sahá až do 16. století. Významné návštěvy si můžou vybrat, jestli budou bydlet v hotelu, nebo si nechají připravit soukromé ložnice v Lichtenštejnském paláci. Právě tuto možnost si zvolila i nedávno zesnulá britská královna Alžběta II.

Loučení s královnou Alžbětou II. u velvyslanectví Anglie a zvonění zvonu 9801.
Na britské ambasádě otevřeli kondolenční knihu, královnu uctilo i 96 zazvonění

Před 26 lety Alžbětu II. v Praze vítal prezident Václav Havel. „Královnu jsme přijali na červeném koberci u hlavního vchodu paláce. Poté jsme ji odvedli do soukromých apartmánů ve třetím patře. Návštěvy tohoto typu připravujeme i tři měsíce předem. Spolupracovníci královny pro ni vybrali jeden z deseti pokojů, které nabízíme,“ popsal příjezd královny do paláce správce budovy Petr Krpejš.

Apartmány se různí velikostí i zařízením. Personál je upravuje podle přesných požadavků návštěv, které v prostorách budou pobývat. „Královna si přála samostatnou ložnici. Prince Philipa jsme uložili do vedlejší místnosti. Kromě postele, která je tu umístěná trvale, jsme mu dovezli ještě jednu, která byla větší a pohodlnější,“ vysvětlil Krpejš.

Specifické nároky státníků plní běžně. Třeba nynější král Karel III. si při své návštěvě v roce 2010 – ještě jako princ Charles - přál velký pracovní stůl a společný pokoj se svou ženou Camillou. Bydleli proto v jednom z největších apartmánů, které v paláci jsou.

Klid a výhled

V budově bydlí vždy jen jedna delegace. Ostatní obyvatelné místnosti připadají ochrance a služebnictvu, které zpravidla přijede s návštěvou a stará se o její potřeby. Žádosti o vyžehlení nebo vyčištění oblečení tak přicházejí i v deset hodin večer. O jídlo se starají vysoutěžené cateringové služby, které musí splnit bezpečnostní prověrku.

„Vím, že se tady královně moc líbilo,“ vzpomíná Krpejš a s pýchou ukazuje na podpisovou knihu, ve které se královna Alžběta zvěčnila.

Návštěvy si prý chválí především krásný výhled a naprostý klid. I přes umístění paláce na hlučné pražské Kampě blízko Karlova mostu, není v apartmánech žádný hluk slyšet. Kromě britské královny zvolil ubytování v paláci španělský král Juan Carlos nebo japonský císař Akihito.

Britská královna Alžběta II.
Konvalinky pro královnu aneb Večerník Praha psal o návštěvě Alžběty II. v Praze

Místnosti pojí zdobené chodby, gobelíny, množství historických komod a nábytku a konferenční prostory. Budova se jednou za čas otevírá veřejnosti v rámci komentovaných prohlídek. Další taková příležitost se zájemcům naskytne 28. října při Dni otevřených dveří. „Máme několik návštěvních okruhů, které průvodce doplňuje výkladem. Do soukromých ložnic ale návštěvníky většinou nevodíme, a to především z bezpečnostních důvodů,“ uzavírá Krpejš.

Historie Lichtenštejnského paláce

- Budova stojí nedaleko Karlova mostu na nároží ulic Na Kampě a U Sovových mlýnu.
- Nejstarší zmínka pochází z roku 1555, kdy na místě vznikla zahrada, na které byly později postaveny dva dřevěné domky.
- Barokní palác zde vzniká v letech 1697-1698.
- Budova za svou historii několikrát změnila vlastníka a prošla mnoha přestavbami. Od roku 1897 vlastnila dům Obec pražská, která jej využívala k různým úředním účelům a mezi lety 1924–1934 provedla v interiéru řadu stavebních úprav.
- Úřad předsednictva vlády ČSSR získal palác do svého vlastnictví v roce 1978. Objekt by tehdy v havarijním stavu.
- Velkou rekonstrukcí budova prošla v letech 1982–1991 a po povodních v roce 2002, které zatopily přízemní prostory.