Leontýně se v místech, kde kaplička stojí, měla podle legendy zjevit Panna Maria, která jí zvěstovala narození syna Maxmiliána Egona II. A jakoby vyšší síla úřadovala i 28. ledna roku 2020. Před příjezdem hlavy státu se mohutným větrem ohýbaly stromy skoro až k zemi a z nebe takzvaně padaly trakaře. Po příjezdu prezidenta se ovšem počasí jako mávnutím kouzelné hůlky umoudřilo, a tak nic nebránilo slavnostnímu odhalení. „Když jsem se vytahoval na Masarykově vatře, že už jsme všechno v lánském parku opravili, tak jsem byl upozorněn na tento objekt. Tato stavba byla postavena jako poděkování panence Marii za to, že se kněžně Leontýně narodilo dítě. Myslím si, že je to krásné, protože, jak se říká, dítě je dar boží,“ řekl při slavnostním odhalení a požehnání kapličky prezident Miloš Zeman.

Ilustrační foto.
Vichr nejen skácel desítky stromů, ale také převracel auta

Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák při této příležitosti připomněl, že kaplička není jediným objektem, kterému správa v poslední době věnovala pozornost.

„V lesích spravovaných Lesní správou Lány je poměrně mnoho objektů, které připomínají osudy lidí, historické události a významná místa. O ty lesní správa nejen pečuje, ale také se snaží vytvářet nová, čímž se snaží spolupodílet na tvorbě historie, velmi důležité součásti našeho života,“ sdělil Miloš Balík, jenž vzpomněl například na umístění Šámalova kamene z roku 2014, výsadbu pěti dubů a instalací památníku ke 100. výročí Československa či znovupostavení historické oborní brány.

Ples podnikatelů a sportovců v Kladně v roce 2020.
Podnikatelé a sportovci si v Kladně užili svůj ples
Ministr Lubomír Zaorálek hovoří s lidickým dítětem Marií Šupíkovou
Ministr Zaorálek: Je nepřípustné, aby Památník Lidice byl v nějaké válce
Ministr Zaorálek přijel do Lidic uklidnit napjatou situaci, s místními se sešel u kulatého stolu.
Zaorálek přijel do Lidic uklidnit situaci, s místními se sešel u kulatého stolu