Ti přivezou na voze do hospod speciální pivní várku nefiltrovaného ležáku v dubových pivovarských sudech. Šest pražských hospod tak na jeden večer ožije dobovou pivní atmosférou a jejich návštěvníci budou moci ochutnat Pilsner Urquell v jeho nefiltrované podobě z ručně vyráběného dubového sudu.

Ten na slavnosti do vybraných hospod doveze plzeňská formanka Jana Šůsová, která ještě nyní aktivně rozváží na svém koňském povozu pivo do několika plzeňských hospod. Udržuje tak rodinnou tradici formanského řemesla.

Důležité dědictví

„Formanství a koně jsou moje vášeň. Je to důležité dědictví, které mi předal můj táta a jemu zase děda. Jsem ráda, že cestou těchto regionálních oslav výročí ležáku můžu lidem naživo ukázat krásu tohoto tradičního řemesla," řekla Jana Šůsová.

Ručně vyráběný sud z jejího povozu pak v každé z vybraných hospod a restaurací narazí plzeňský sládek a slavnostního proslovu se ujme historická postava Josefa Grolla, zakladatele piva plzeňského typu. Pivo budou po hospodě roznášet šenkýřky a o zábavu se postará dobová kapela.

Pivní oslavy v PrazeAtmosféru jako v roce 1842 lze zažít ve čtvrtek 6. října v Praze v restauraci U Pinkasů (od 18 hodin) a tentýž den v hospodě Bredovský dvůr (od 20 hodin).

V pátek 7. října se bude slavit v hospodě PUOR Kulaťák (od 18 hodin) a U Veverky (od 20 hodin).

V sobotu 8. října přiveze formanka soudky ještě do Lokálu Dlouhá (od 18 hodin) a restaurace Katr (od 20 hodin) ve Vězeňské ulici.

Čtěte také: Lidé v Praze pivem nepohrdnou, rádi ale vyzkouší i něco nového