ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Krajský úřad v pondělí na svém webu potvrdil dřívější informace kanceláře hejtmanky sdělující již 15. dubna, že každému praktickému lékaři, ať už léčícího dospělé, nebo děti, kraj ze svých zásob poskytuje 20 rychlotestů, když zatím nejsou k dispozici očekávané dodávky od státu.

K tomu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) připomněla, že praktické lékaře také kraj průběžně zásobuje ochrannými pomůckami. Hejtmanství současně pochválilo aktivitu Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, které se zapojilo do distribuce rychlotestů i osobních ochranných prostředků do ordinací.

Ilustrační foto.
Jak jsou na tom závislí s koronavirem?

Ačkoli si v některých regionech republiky praktici stěžovali na nedostatek testů i ochranných prostředků, které by měli při kontaktu s pacienty v karanténě používat, k těm středočeským se měly dostat včas; ba ještě s předstihem, potvrdil v pondělí krajský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). „Přestože termín byl ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR následně posunut, lékaři ve Středočeském kraji byli již vybaveni,“ konstatoval.

K praktickým lékařům podle jeho slov putovalo celkem 51 840 rychlotestů, z toho třetina ze zásob kraje a zbytek z dodávky od ministerstva. A nechyběly ani potřebné ochranné pomůcky. „Středočeský kraj dodal lékařům kompletní sortiment: respirátory, brýle, obleky, rukavice – a dříve také ochranné štíty, případně dezinfekci a roušky,“ uvedl v pondělí Bezděk.

Kolínská nemocnice. Ilustrační foto.
Nemocnice obnovují provoz anebo se na to připravují

Rychlotesty dodané středočeským praktickým lékařům

* 17 280 testů z vlastních zásob Středočeského kraje:
- 11 920 kusů poskytovatelům zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství
- 5360 kusů poskytovatelům zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost

* 34 560 testů z dodávky Ministerstva zdravotnictví ČR:
- 23 840 kusů poskytovatelům zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství
- 10 720 kusů poskytovatelům zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje