Vedle tradičního Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí a akce Korzo Národní proklamuje masivní účast na ohlášeném shromáždění, až 150 tisíc lidí, také antisystémové hnutí PES, které si 17. listopadu zablokovalo část Letenské pláně. Otázka nicméně je, jaká bude realita.

Organizátoři oslav na Národní třídě ze spolku Díky, že můžem hlásí „návrat živého umění po covidu“ a to pod heslem „o svobodu se musíme starat“. Slibují pestré kulturní zážitky včetně zvukových instalací, venkovních výstav či veřejných diskusí. Kromě připomínky tzv. sametové revoluce se Korzo Národní letos zaměří na aktuální témata a společenské výzvy. Nebudou chybět debaty věnované nadcházejícím prezidentským volbám, evropským tématům nebo ruské válečné agresi na Ukrajině.

Veřejná prezentace nástěnné malby u pomníku Ryszarda Siwiece.
Podívejte: Lidé uctili památku Siwiece, který se upálil na protest proti okupaci

„Korzo Národní letos přináší téměř 90 programových bodů, které zaplní dějiště sametové revoluce. Oslavy jsme připravili tak, aby zůstaly především občanské. Na své si tak přijdou návštěvníci, kteří chtějí v tichosti uctít památku 17. listopadu, ale také ti, kteří sváteční den plánují využít k pokojnému přemýšlení o aktuálním stavu naší společnosti a demokratických hodnot,“ uvedl Jan Hlaváček, ředitel Korza Národní.

17. listopad 2021 na Hlávkově koleji a Národní třídě:

Z balkonu Paláce Metro již tradičně v symbolických 17:11 zazní hymna sametové revoluce Modlitba pro Martu, tentokrát v podání Bereniky Kohoutové. Předtím kráčející Sbor DAMU zapěje ikonické revoluční skladby nebo také ukrajinské lidové písně jako vyjádření solidarity okupovanému státu.

Silný zážitek slibují připravené zvukové instalace. V Antonu VB zazní výpovědi přímých účastníků střetů mezi protestujícími studenty a policisty a to z „obou stran barikády“. V kostele sv. Voršily se bude připomínat perzekuce řádových sester za vlády komunistů i největší petiční akce z této éry, požadující odluku církve od státu. Letošní novinkou je pak instalace odkazující na současnost a solidaritu jako jeden z hodnotových odkazů 17. listopadu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila květiny k památníku událostí 17. listopadu 2021:

Telefonní budka na náměstí Václava Havla už od začátku listopadu upozorňuje na situaci jedinců žijících na okraji společnosti nebo v nouzi. Stačí vytočit vybrané číslo a můžete si vyslechnout konkrétní příběh. „Budka s názvem Voláme o pomoc dává na výběr ze sedmi příběhů. Důležité pro nás je, že mimo příběhů někoho v nesnázi dostanou lidé možnost seznámit se s neziskovými organizacemi, které napřímo pomáhají sociálně ohroženým skupinám,” konstatovala Ester Valtrová, programová ředitelka Korza Národní.

Ukrajinu připomene průvod masek

Solidarita s krvácející Ukrajinou zase bude stěžejním motivem letošního ročníku Sametového posvícení. Satirický průvod masek centrem Prahy chce připomenout „potřebu sounáležitosti při ochraně demokratických hodnot“ v momentě, kdy se podle organizátorů průvodu „část veřejného mínění z únavy a obav z budoucnosti a nadcházející zimy od zájmu o toto téma odvrací“. Na náročné přípravě a výrobě masek se letos podíleli také ukrajinští výtvarníci a studenti.

Slavnostní nástup příslušníků armády po návratu ze zahraniční operace Air Policing v Litvě.
Video, foto: Za střežení pobaltského nebe bylo oceněno víc než 120 vojáků

V rámci oslav listopadových událostí roku 1989 (a 1939) pořádá Díky, že můžem ve spolupráci s Post Bellum letos počtvrté projekt Samet na školách. Desítky vzdělávacích institucí uspořádají vlastní „festivaly svobody“ nebo zážitkové workshopy o souvislostech moderních českých dějin. Zároveň na vybraných školách bude během celého školního roku probíhat program Aktivní občanství, připravovaný ve spolupráci s organizacemi Občankáři, Člověk v tísni, Stužák, Post Bellum a Greenpeace ČR.

Vybrané části programu pražských oslav 33. výročí sametové revoluce:
* Nová scéna ND: 13-18.45 - veřejné debaty na témata Ukrajina, ekologie, prezidentské volby, proměny české a slovenské společnosti za posledních 30 let
* Náměstí VH: 9-20, celý listopad - Voláme o pomoc, audiovizuální instalace
* Kostel sv. Voršily: 10.30, 14 a 18, Voršilky / Moravská výzva, audiovizuální instalace
před Rudolfinem: začátek 11.30 a 14.30 - Únor 1948, komentované procházky, trasa po místech spojených s nástupem diktatury, nutná předchozí rezervace bezplatné vstupenky
* Pochod centrem Prahy na podporu Ukrajiny: 15 až 17
* Horní část Václavského náměstí: 8 až 22 – Nerudný fest, celodenní oslavy včetně večerního Koncertu pro budoucnost
* Albertov: celodenní oslavy pod patronátem UK, pietní akt před Hlávkovou kolejí 8 až 10
* Kampa – Hybernská: 15 -19 - Sametové posvícení
* Staroměstské náměstí, Hradčanské náměstí a 3. nádvoří Pražského Hradu: celodenní happeningy k prezidentským volbám (pořádá Milion chvilek)