Na pražském Hlavním nádraží byla také umístěna výstava Příběhy vděčnosti a socha „Dobrovolnice“, která má tuto nezištnou pomoc připomenout. Akce se uskutečnila přesně rok poté, co Rusko zahájilo vojenskou invazi na Ukrajině.

Za účasti představitelů Prahy, zástupců různých organizací a dalších hostů se v pátek 24. února uskutečnilo poděkování dobrovolníkům, neziskovým organizacím a lidem, kteří pomáhali a stále pomáhají ukrajinským uprchlíkům, jež byli nuceni uprchnout ze své země kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Ta začala přesně před rokem, tedy 24. února 2022.

V rámci poděkování v jižní části Fantovy budovy byla také zahájena panelová výstava fotografií nazvaná Příběhy vděčnosti, která zde bude k vidění po dobu 14 dní. Výstava ukazuje šest autentických příběhů ukrajinských uprchlíků i Pražanů, kteří se rozhodli uprchlíkům pomáhat.

Demonstrace před ruským velvyslanectvím na náměstí Borise Němcova v Praze.
Rok od ruského útoku na Ukrajinu. Před ambasádu agresora přinesli Putina v rakvi

Jednotlivé lidské osudy jsou zachyceny prostřednictvím dokumentárních fotografií a osobních výpovědí. Fotografie, jejichž autorkou je dokumentární fotografka Alžběta Jungrová, vznikaly v rámci loňského května na různých lokacích, například na Hlavním nádraží, náměstí Václava Havla, ve studiu Rádia Ukrajina či na Střeleckém ostrově.

Je zde také umístěna menší výstava autentických fotografií od dobrovolníků, která přibližuje atmosféru a dění, které se na Hlavním nádraží odehrávalo v rámci loňského roku.

Projekce na fasádě ministerstva vnitra připomíná hrůzy války na Ukrajině.
Rok války na Ukrajině připomíná světelná projekce na budově ministerstva

Právě Hlavní nádraží bylo hlavním místem, kam uprchlíci směřovali. Vzniklo zde provizorní uprchlické centrum a migrantům se zde věnovali například lidé z Iniciativy Hlavák. Do pomoci se zapojili i pražští hasiči, Červený kříž či Člověk v tísni.

„Pražské hlavní nádraží se na několik měsíců stalo klíčovým místem pomoci. Museli jsme ve velmi krátkém čase zajistit azyl tisícům prchajících rodin a zároveň bezproblémový chod nejvytíženějšího nádraží v Česku. Podařilo se to jen díky maximálnímu nasazení všech zapojených institucí a dobrovolníků. Za to všem moc děkuji,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.