Aby nebylo o husy nouze, o to se postarají většinou farmáři. I na biofarmě u Kamberka se majitelka pustila do příprav hus k prodeji. Na jedenáctý listopad je totiž měla předobjednané i dva měsíce dopředu.

„Největší poptávka je na svatého Martina a Vánoce. Jelikož se lidem v dnešní době nechce zvířata zabíjet, musíme husy připravit se vším všudy, než se dostanou do rukou zákazníka. Nejdříve je pořádně vykrmíme. Ty nejtlustší zabijeme, následně spaříme, zbavíme peří a nakonec i vnitřností," řekla majitelka biofarmy Linda Nárovcová.

Tloušťka a vykrmenost

Lidé na Benešovsku tradici svatomartinských hus dodržují. Podle farmářů jim ale příliš nezáleží na tom, zda pocházejí husy podle plemena z Čech nebo třeba z Francie. Hlavním faktorem je tloušťka a vykrmenost.

I přesto, že někteří si husu rádi upečou doma, pro ostatní byla v okrese připravena řada tématických akcí, kde příchozí ochutnali svatomartinské pochoutky i víno.

Lucie Sedláková