Letošní volby měly vyšší volební účast – a to navzdory koronavirové situaci. Čekal jste takovou volební účast?

Ne. Myslím, že to nečekal téměř nikdo, na druhou stranu stále je volební účast velmi nízká. Necelých celostátních 38% rozhodně není důvodem k oslavě, ale je samozřejmě dobře, že se občané více zajímají o politiku a k politickému rozhodování přistoupili více aktivně.

Volby ve Středočeském kraji vyhráli Starostové a nezávislí, ANO naopak propadlo. Čemu to přičítáte?

Na rozdíl od volební účasti samotný výsledek v největším českém kraji asi tak překvapivý není. Hnutí ANO se dopustilo množství chyb, ať už šlo o trapné trestní oznámení na záchranářku paní Brožovou nebo o neschopnost prezentovat pozitivní výsledky práce v radě. Hnutí STAN naopak dokázalo většiny chyb soupeřů využít ve svůj prospěch, s pomocí části novinářů a vlastních schopných členů a příznivců se podařilo přesvědčit veřejnost, že právě STAN je nejlepší alternativou ke stávající koalici. Svoji roli hrál i odchod hnutí STAN do opozice v roce 2017, vedení hnutí prezentovalo úspěšně své krajské politiky jako oběti v boji za transparentnější region. Voliči vždy podpoří oběti křivdy, a je lhostejné, zda reálné či vymyšlené.

Jaká koalice by na kraji mohla vzniknout? V kuloárech se hovoří o spolupráci STAN, Piráti a ODS. Dáváte takové kombinaci šanci?

Uvidíme, jak se vyjednavači dohodnou. Podle předvolebních vyjádření by měla být koalice STAN, ODS a Pirátů jistá, ale můžeme se nakonec dočkat úplně jiné sestavy. Může vzniknout široká koalice všech proti ANO, ale i jen STAN s ODS s pohodlnou většinou 34 hlasů, stejný počet zastupitelů by měla i koalice STAN, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj. Podle mého názoru rozhodnou především požadavky jednotlivých stran na obsazení klíčových postů v radě, například pro oblast dopravy či investic.

Petra Pecková (STAN).
Voliči rozhodli. Teď se ale musí dohodnout politici

Tradičně silná strana ČSSD se propadla pod pět procent, stejně jako KSČM. Čím to podle vás je?

U obou stran sledujeme propad voličů dlouhodobě, ale u každé z jiného důvodu. KSČM se nedaří získávat nové voliče, protože tradiční program komunistů je dnes obsažen i u jiných a modernějších stran. Propad ČSSD ve Středočeském kraji je ale společným výsledkem činnosti celostátního i krajského vedení. Socialisté na kandidátní listinu nenasadili hlavní osobnosti ČSSD v kraji nebo je výrazně upozadili. Posledních několik měsíců se strana v kraji už jen rozkládala a nikdo se ani nepokusil hrozící kalamitu zastavit. Dobrým ukazatelem rozkladu bylo, že strana se ani nepokusila odvolat z krajské vlády radního, který se v průběhu volebního období stal funkcionářem hnutí Trikolóra. A hlavní volební heslo "V krizi vás ochráníme" působilo v době kampaně, kdy máme největší počet přibývajících nakažených na koronavirus, trochu komicky. Žádný nový nápad, program, osobnost, nic z toho socialisté nepřinesli, proto nemohl být výsledek jiný.

Která kampaň vás zaujala?

Velmi dobře si celostátně počínali Piráti, především v senátních volbách. Jejich kampaň měla invenci, vtip, dobré technické provedení a nakonec i přinesla očekávaný výsledek. Ale jinak musím uznat, že tolik nudy ve volební kampani se už dlouho nevyskytlo, možná i vzhledem k letošní mimořádné situaci s koronavirem. Někdy mi ale přišla kampaň politiků spíše jako cyklistická soutěž, jindy jako reklama na mobilní operátory, ale ne jako soutěž o hlasy voličů a nejlepší volební program.

Jan Jakob na předvolební debatě pozvaných kandidátů na středočeského hejtmana v takzvaném štábním domku v areálu Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře.
Oceňuji, že demokratické strany mají v zastupitelstvu převahu, řekl Jan Jakob

Na částech území Středočeského kraje se volilo také pět nových senátorů. Který duel vás zaujal nejvíce, kde bude druhé kolo podle vás nejzajímavější, kdy budou kandidáti v těsném závěsu?

V Příbrami rozhodlo o finalistech 26 hlasů, v Kolíně 176. Nízká volební účast s vyšším počtem kandidátů letos přinesla zajímavé situace, které vynesly do druhého kola některé politiky jen těsně. Druhé kolo bude, podle mě, méně dramatické, velká překvapení nečekám. Ale zajímavý souboj se odehraje například v Kladně, kde se senátorem stane buď ostřílený politik ODS a bývalý hejtman Petr Bendl, nebo vítězka prvního kola, pirátka Adéla Šípová. Voliči v kladenském obvodě mají před sebou pestré osobnosti, zde bude souboj asi nejvíce zajímavý.