Tisková mluvčí policistů Eva Hašlová vysvětluje, že domácí mazlíček vážící 20 kilogramů je v momentu dopravní nehody vržen silou, která se dá přirovnat váze dvanácti silných mužů. „Během jízdy se zvíře může uvnitř auta volně pohybovat a tím rozptylovat řidiče. V případě havárie či dopravní nehody může být zvíře vystresované a napadnout osoby nebo účastníky události. Nelze také při nešťastné události v silničním provozu vyloučit zranění zvířete,“ vysvětluje.

Jak tedy přepravovat zvířata? Policisté si přichystali rady především pro psy a kočky. „Zákon v České republice přímo nenařizuje použití speciálního zádržného systému pro přepravu domácích zvířat, ale ze zákona pro řidiče vyplývá povinnost zajistit bezpečnost přepravovaných osob i zvířat. Přepravované zvíře musí být zabezpečeno tak, aby neohrozilo další účastníky. Je tedy nutné znát některé údaje a doporučení,“ podotýká.

Spalničky. Ilustrační foto.
Hygienici mají potvrzených 16 případů spalniček

Policisté tedy pro ochranu sebe i zvířat doporučují nepřepravovat zvířata na předním sedadle; a neumisťovat je na sedadlo, kde je aktivovaný airbag, použít bezpečnostní pás, pokud to je možné, před delší cestou vzít zvířeti oblíbenou hračku či deku, případně po dohodě s veterinářem zvážit uklidňující prostředek. „Na  přepravu psů nebo koček doporučujeme použít přepravní box umístěný ve vozidle tak, aby v případě kolize nemohl ohrozit řidiče ani spolucestující. Je vhodné přepravku připevnit bezpečnostním pásem nebo umístit za sedadlem v prostoru nohou,“ podotýká Eva Hašlová.

Ideální je pro větší psy převoz ve voze combi, kde je zvíře odděleno od posádky fyzickou zábranou. „Pokud to není možné, doporučujeme speciální postroj pro psa, který je pak připevněn k zapnutému bezpečnostnímu pásu,“ dodává policejní mluvčí.