Tentokrát byli osloveni policisté Obvodního oddělení Slaný, aby se v součinnosti s pracovnicemi oddělení tisku a prevence, s kriminalisty Územního odboru Kladno a psovody krajského ředitelství vydali do chatové oblasti v katastru obce Bílichov a tam navázali kontakty s místními chataři a informovali je rizicích vloupání do rekreačních objektů.

„Všichni zúčastnění se aktivně zapojili. Policisté s občany diskutovali na téma zabezpečení jejich nemovitostí. Chatařům také rozdávali letáky s preventivními radami. U objektů, ve kterých v době kontroly nebyli přítomní majitelé, byly tyto materiály zanechány v poštovních schránkách," sdělila kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Policie apeluje na všechny chataře, aby si svůj majetek řádně zabezpečili, a to co nejdříve a zároveň přináší několik cenných rad. „K zabezpečení rekreačního objektu využijte především mechanické zábranné prostředky, pozornost věnujte všem stavebním otvorům jako jsou vstupní dveře či okna," uvedla policejní mluvčí.

Pojištění proti krádeži i proti požáru

Chatu či chalupu by si lidé také měli pojistit nejen proti krádeži ale i proti požáru. Pro případ vloupání je dobré si pořídit fotodokumentaci cenných věcí, poznamenat si výrobní čísla elektrických přístrojů.

„Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v chatě, ale odvezte je raději do bezpečí. Všímejte si pohybu neznámých osob a aut v blízkosti vašeho objektu. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie," dodala Michaela Nováková.

Je dobré svou chatu či chalupu nepravidelně navštěvovat po celý rok. „Při podezření z vyloupení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a neprodleně věc oznamte policii. Vše důležité pro vypátrání odcizených věcí a dopadení pachatele oznamte do policejního protokolu," dodala mluvčí.

Čtěte také: Zloděje bydlícího v chatě překvapil její majitel