Třeba ve středu oznámilo Polabské muzeum, že až do neděle 18. října zůstane uzavřena jeho centrální budova v Poděbradech. „Důvodem je aktuální zdravotní stav zaměstnanců muzea a předcházení šíření nemoci covid-19,“ potvrdil krajský úřad na svém webu, že na vině je skutečně nákaza koronavirem. Další pobočky spadající pod Polabské muzeum fungují bez koronavirových dopadů – což platí jak pro památníky v Poděbradech a v Lysé nad Labem, tak pro skanzen v Přerově nad Labem.

Ilustrační foto
Denní nárůst případů koronaviru se v kraji vyšplhal na 357

Již dva týdny platí koronavirové úpravy provozu ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně, upozornil dále ve středu krajský úřad. V rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru tam jsou již od 24. září uzavřeny pro veřejnost takzvaný volný výběr knih, čítárna i studovna – a objednávky výpůjček se přijímají přijímány pouze on-line. Opatření se podobají omezením známým již z jara – včetně toho, že zrušeny jsou veškeré přednášky, kurzy i školení, stejně jako besedy či koncerty. Veškerý výpůjční provoz se uskutečňuje ve vestibulu hlavní budovy (Generála Klapálka 1641). Pro vracení vypůjčených knih slouží bibliobox u hlavního vchodu, odkud se knihy před opětovným zařazením do výpůjčního fondu přestěhují na čtyři až pět dnů do karantény. Její součástí jsou i noční dezinfekce pomocí ozonu.

Aktuální informace týkající se provozu a případných omezení najdou zájemci na webových stránkách jednotlivých institucí; leckteré mají i vlastní facebookové prezentace.

Martin Kupka (ODS) na předvolební debatě v Kutné Hoře.
Hejtmance Peckové má krýt záda náměstek Kupka