Nezůstalo jen u první mise, kterou hejtmanka Petra Pecková (za STAN) a krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) podnikli do zařízení na Benešovsku. Další výprava směřovala do Kladna, kam radního Pavlíka doprovodila předsedkyně výboru sociálních věcí krajského zastupitelstva Pavla Štrobachová (STAN).

Do domovů na Mladoboleslavsku se zase s dárky vypravil předseda komise rady kraje pro bezpečnost a integrovaný záchranný systém Daniel Marek (STAN). Radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti) přijela s dárky do berounského dětského domova.

Z předání 'krajských' vánočních dárků v Dětském domově v Pyšelech.
Šesti stovkám dětí nachystali vánoční dárky i zástupci Středočeského kraje

Napříč krajem – od Nového Strašecí na Rakovnicku přes dvě místa na Kladensku až po Kolín – pak vzali rozvážku dárků náměstek hejtmanky Jiří Snížek (Piráti), radní pro oblast sociálních věcí Martin Hrabánek (ODS) a předsedkyně výboru sociálních věcí Štrobachová.

„Potkali jsme Ježíška – a něco vám posílá,“ říkali Pecková s Pavlíkem třeba dětem, které žijí v domově v Sázavě. Tam je v současné době umístěno deset dívek a 14 chlapců – jen deset dětí však zůstalo i přes Vánoce. Ostatním se poštěstilo vyrazit na svátky k příbuzným, i když většinou ne ke svým rodičům. Nejčastěji si je na svátky vzali k sobě babičky a dědečkové. Podobné je to i v ostatních domovech. Stejně jako to, že s překvapeními pod stromeček na děti, které nemají štěstí na pobyt v tradičním rodinném prostředí, pamatovali i další partneři a sponzoři.

Náledí. Ilustrační foto
Bude to klouzat! Během svátků hrozí náledí, v neděli se přidá i vítr

Středočeský kraj zřizuje 14 dětských domovů a pět dětských center. V současnosti v nich pobývá celkem 601 dětí. Na dárky, které jim mají zpříjemnit nejen Vánoce, ale i chvíle následující, vyčlenili krajští radní celkem 140 tisíc korun. Nadílka pak byla vybírána podle informací týmů jednotlivých zařízení o tom, co by si děti přály. Vedle pozorností pod stromeček zástupci kraje přivezli také dezinfekci a ochranné pomůcky proti šíření koronaviru.