I tak se akce rozjela podle plánu: v sobotu večer se těžká technika zakousla do mostu nad dálnicí D10 u Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi. Mezi exity 10 a 14 byla dálnice kvůli tomu obousměrně uzavřena na celou noc. Podobné to bude také o příštím víkendu, kdy se chystá – opět v noci ze soboty na neděli s obnovením provozu o deváté ranní – bourání druhé poloviny mostu.

Předem se počítalo s tím, že uzavírka se neobejde bez dopravních komplikací – a tyhle předpoklady se také potvrdily. V obou směrech se na dálnici vytvořily více než kilometrové kolony – a navíc se ucpávala i objízdná trasa přes Brandýs nad Labem a Starou Boleslav. Pomalá jízda (umocněná nejen silným provozem a omezeními rychlosti na objízdné trase, ale i počasím) přinášela zdržení v řádu desítek minut. Jako nejvýhodnější se ukázala objížďka přes dálnici D11 – což se může stát dobrou radou i pro příští víkend.

Bouraný most na úseku silnice II/101 mezi Brandýsem nad Labem a obcí Zápy, který byl ve špatném stavu, nahradí zcela nově postavený most. Jeho budování má trvat osm měsíců. „Skončit by tedy práce měly v říjnu,“ uvedl radní Středočeského kraje pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO). Upozornil, že současně se budou opravovat i navazující úseky na silniční spojnici mezi Brandýsem nad Labem a Zápy. „Provoz na této silnici bude po celou dobu vyloučen,“ upozornil Petrtýl.

Novinky na železnici v nové turistické sezoně představili na pražském hlavním nádraží zástupci Českých drah, Středočeského kraje a Prahy. Jedním z hitů letošního roku se má stát větší využívání pamětnických dieselů zvaných bardotka.
Za půvaby středních Čech budou výletníky vozit bardotky