Bylo to rozumné rozhodnutí, prozradil po probuzení už první pohled z okna těm, kteří si mohli dovolit jízdu zrušit nebo alespoň odložit. Zima se zachovala skoro jako obchodníci při povánočních výprodejích: v jediném okamžiku nabídla snad vše, co má na skladě, a to v poměrně hojné míře: někde mlhu, jinde sněžení, k tomu něco větru – a nechybělo ani ohlášené mrholení nebo i déšť. Či dokonce tohle všechno naráz. Jen teploty se pohybovaly pouze kolem nuly – což ovšem zrovna z pohledu motoristů představuje obzvlášť zrádnou variantu. Šoféři, kteří vyjeli, si každopádně museli poradit nejen s klouzajícími vozovkami, ale i se sníženou viditelností.

Vlaky příměstské dopravy. Ilustrační foto.
Ropidu se nelíbí zpomalení vlaků. Přišla ale další

Snad i proto, že se problémy očekávaly předem a při pohledu na silnice pokryté sněhem nebo tající rozježděnou břečkou bylo očividné, že jízda vyžaduje velkou míru opatrnosti a obezřetnosti, provázel čtvrteční ráno menší počet bouraček než ve středu – a i jejich následky byly mírnější. Dopoledne se ale bez pomačkaných plechů neobešlo, a to i na hlavních tazích. Například příjezd do metropole po dálnici D6 komplikoval před Prahou zablokovaný jízdní pruh po střetu kamionu a osobního auta; osobní auto vyjelo mimo dálnici do pole u Mníšku Pod Brdy na 16. kilometru D4 ve směru jízdy do Prahy, nehoda směrem k hlavnímu městu se stala také na 13. kilometru dálnice D10. Také na Pražském okruhu se bouralo: osobní auto narazilo do svodidel u Jesenice na Praze-západ. Hodinu před polednem havarovalo osobní auto na dálnici D6: na dálničním kilometru 21,4 ve směru jízdy Praha–Nové Strašecí.

Dvě osobní auta se střetla na silnici II. třídy u obce Nehvizdy na Praze-východ, taktéž na silnici II. třídy narazilo osobní auto do svodidel v serpentinách u obce Tisem na Benešovsku. Rovněž na Benešovsku a na silnici II. třídy bourala dvě auta také ve Voticích – srazila se komunikaci od Sedlce-Prčice a Heřmaniček. A střet dvou osobních aut uzavřel Podoleckou ulici v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Trochu jiná nehoda se pak hodinu před polednem stala ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. V tamější Okružní ulici narazilo nákladní auto do větve. Strom padlý na silnici zatarasil průjezd lokalitou Košumberk jižně od obce Dobřejovice na Praze-východ.

Po půl sedmé ráno policisté varovali před ledovkou na vozovce v Mořině a Mořince na Berounsku, během dopoledne i na silnici II/118 u Kladna a hodinu před polednem také u obce Ruda na Rakovnicku; na horší sjízdnost a potřebu zvýšené opatrnosti upozornili i v případě dálnice D5, a to od Prahy až za Beroun. V Mořině pak dopoledne došlo k nehodě, kdy se zprůjezdněním komunikace museli pomoci hasiči. Nehoda, při níž osobní auto skončilo na střeše v příkopu, se naštěstí obešla bez zranění. Tradičně se problémům nevyhnuly kamiony. Hned tři uvízly ve stoupání na Bílý kámen na silnici II. třídy u Velkých Popovic na Praze-východ, další zůstal stát v kopci v Choceradech na Benešovsku.

Vážnější problémy se tentokrát projevily zvláště v západních a jižních oblastech kraje – od Kladenska a Berounska přes Příbramsko po Benešovsko, nejbližší okolí Prahy nevyjímaje. Na to, že to může klouzat, se řidiči musí připravit i v pátek; v poslední pracovní den letošního roku. O víkendu se pak očekává citelné oteplení. 

Ilustrační foto
Během Vánoc nehořely jen stromečky. Často také kontejnery