Ojediněle se mohou vyskytnout silné bouřky přinášející přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 30 mm, kroupami a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (tedy 70 kilometrů za hodinu). „V kombinaci s vydatnějším deštěm může v celkovém úhrnu ojediněle spadnout 30 až 50 mm srážek,“ varují meteorologové, že když si živly usmyslí, může být někde příděl vody skutečně mimořádný.

Pokud se tak stane, mohou se lokálně objevit komplikace především v podobě rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, garáží či dalších níže položených míst. Rizika však nejsou spjatá pouze s vodou. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, případně i vyvracet celé kmeny – a zvláště chodci by si měli dávat pozor také na možnost úrazu způsobeného padajícími či poletujícími předměty.

Nebezpečí mohou představovat rovněž kroupy a blesky. Řidičům lze doporučit, aby za bouřky zpomalili a zvýšili obezřetnost. A také dbali na řádné osvětlení vozidla; takzvané denní svícení rozhodně nestačí.
Pro čtvrtek a pátek již meteorologové rizika neočekávají.

Letní dětský tábor. Ilustrační foto.
S vodou řešilo problém sedm táborů, s průjmem dva

Výstraha meteorologů před silnými bouřkami
* Pro většinu území Středočeského kraje platí ve středu od poledne do půlnoci (ve východních regionech republiky bude aktuální ještě dvě hodiny po půlnoci, naopak na severu se s rizikem nepočítá)
* Vztahuje se na následující lokality a okolní regiony:
- Benešov
- Beroun
- Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
- Čáslav
- Černošice
- Český Brod
- Dobříš
- Hořovice
- Kladno
- Kolín
- Kralupy nad Vltavou
- Kutná Hora
- Lysá nad Labem
- Neratovice
- Nymburk
- Poděbrady
- Příbram
- Rakovník
- Říčany
- Sedlčany
- Slaný
- Vlašim
- Votice

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Ilustrační foto.
Opilý řidič najel do stanu, kde spali čtyři lidé
Ilustrační snímek.
K odstranění graffiti někdy stačí pouze voda a pára. Jindy musí přijít chemie