A do boje s plameny se zapojilo 17 jednotek, připomněl Ladislav Holomčík z centrály středočeských profesionálních hasičů.

Poplach vypukl 19 minut před desátou večer, kdy z Doubku nedaleko Říčan přišlo hlášení o ohni: hoří přístřešky se dřevem. A záhy dorazily na tísňovou linku další podněty: kvůli silnému metru se požár na soukromé parcele rychle šíří na další sklady se dřevem i volně uložené dřevěné palety – a mohl by nabýt až děsivých rozměrů: jednak přeskočit na rodinný dům v sousedství, jednak také na kravín a drůbežárnu.

„Proto byl ihned vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a operační důstojník k události vyslal profesionální hasiče ze stanice Říčany a jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí Babice, Doubek, Mukařov, Říčany, Struhařov, Škvorec, Tehov, Tehovec a Žernovka,“ uvedl Holomčík.

Přijíždějící hasiči už viděli veliké ohnivé jazyky – a také zaznamenali, že plameny poškodily vedení přivádějící elektřinu do obce. Kvůli zajištění bezpečnosti proto požádali energetiky o odpojení celé oblasti.

Požár na Slapech.
Oheň si vyžádal životy okrasných ptáků, morčata plamenům unikla

Samotný zásah byl velmi náročný. Třebaže hasiči zasahující v dýchací technice použili deset vodních proudů, nestačilo to. Oheň podporovaný vichrem měl stále navrch. Hasiči se proto soustředili především na hájení domu a zemědělských staveb.

„Vzhledem k neustávajícímu silnému větru se nedařilo dostat požár pod kontrolu, proto nechal velitel zásahu vyhlásit třetí stupeň poplachu. Zároveň kvůli nedostatku hasební vody zřídil na rybníku v centru obce čerpací stanoviště,“ připomněl Holomčík noční drama.

S tím, že do Doubku zamířily další jednotky – kromě dobrovolných sborů ze Sibřiny, Tuklat a Úval vyrazili i profesionální hasiči z Kolína a Českého Brodu. Jejich hlavním úkolem bylo zajistit obměnu dýchací techniky. „Na zdolání požáru byly nasazeny další vodní proudy i za použití smáčedla ke zvýšení účinnosti hašení,“ konstatoval Holomčík.

Aby toho nebylo málo, z jedné z hořících kůlen hasiči vynesli dva kanystry s benzinem a dvě desetikilogramové propan-butanové lahve, které bylo třeba ochlazovat. Nicméně vítězství se dostavilo: půl hodiny před půlnocí se podařilo dostat plameny pod kontrolu.

Požár ve skladu ovoce v Tuchorazi.
Při požáru skladu ovoce v Tuchorazi shořelo deset milionů korun

Hašení ovšem stále pokračovalo. Zázemí pro zasahující hasiče, jimž se místní starosta postaral o zajištění jídla a pití, poskytl týlový kontejner, s nímž přijeli hasiči z Kutné Hory. Byla také vyžádána těžká technika – a z jihlavské roty Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR vyjel univerzální dokončovací stroj. UDS 214 s mohutnou lžící. Ta se pak osvědčila při rozhrnování požářiště při vyhledávání skrytých ohnisek hoření a jejich dohašování.

Hlavní práce na místě požáru hasiči ukončili v půl páté ráno. Místní dobrovolná jednotka však na požářiště dohlížela až do úterního dopoledne. Tehdy také hasiče vystřídali montéři, kteří přijeli opravit poničení přívod elektřiny.

„Při likvidaci požáru byli lehce zraněni dva dobrovolní a jeden profesionální hasič,“ připomněl Holomčík souvislosti. „Všichni však po ošetření pokračovali v zásahu,“ doplnil.

Hmotná škoda, za niž podle vyšetřovatele může nedbalost při používání otevřeného ohně, se předběžně odhaduje na 300 tisíc korun. Kdyby se však plamenům nepodařilo zabránit v postupu, mola být škoda vyšší i o 15 milionů!

Rohozec
Vichr hasiče provětral nejvíc na Kutnohorsku a Benešovsku