Jde o aktivity v rámci vzdělávacího programu letecké akademie CAFUC (Civil Aviation Flight University of China), jejímiž partnery jsou regionální letecká společnost Sichuan Airlines a tradiční česká letecká společnost F AIR. Ta má hlavní základnu právě na benešovském letišti, tedy v Nesvačilech u Bystřice; působí však i v Příbrami (tam ve Dlouhé Lhotě), Praze (Letňany) nebo Brně (Tuřany).

Tato firma, která se stala první soukromou leteckou školou v České republice už na počátku devadesátých let, může nabídnout více než dvě desetiletí zkušeností. A její webové stránky sebevědomě prezentují, k ovládání jakých strojů škola své frekventanty vychová: „Od ultralehkého letadla až po boeing.“

Ilustrační foto
Řidičáky budou mít zase o něco blíž

Zástupci všech těchto partnerů zamířili ve čtvrtek na středočeské hejtmanství, kde se setkali s představiteli kraje. Mimo jiné zazněly informace o tom, že aktuálně prodělává výcvik první třináctičlenná skupina – a pokračovat to má ve stylu úsloví: jen houšť a větší kapky. Celkem by výcvikem mělo projít 46 studentů. Další aktivity vzdělávacího centra, zastřešeného Českým vysokým učením technickým v Praze, by se měly rozvíjet. I to patří k závěrům čtvrtečního jednání na středočeském hejtmanství.

Zájem zástupců regionu S’-čchuan (který se z valné části rozkládá v oblasti horami obklopené Sečuánské pánve) o spolupráci s partnery ze středních Čech není přitom náhodný.

Tato provincie patří k partnerským regionům Středočeského kraje, a to dlouhodobě – již od roku 2005. Výcvik pilotů ukazuje, že vzájemná spolupráce se nemusí odehrávat jen v nejběžnějších rovinách – v oblastech kultury, školství, sportu, cestovního ruchu a v rámci evropských kontaktů také regionálního rozvoje.

Další kontrolní den rekonstrukce votického kláštera.
Rajský dvůr ve votickém klášteře byl hlavním tématem dne