Každá registrační značka s hologramem na místě, kde dříve bývala zelená emisní známka, bude pocházet ze Štětí. V tamních papírnách totiž sídlí firma Security Paper Mill, která se stala jejich výhradním výrobcem. Už v příštím týdnu odtud bude putovat první zásilka do skladu ministerstva dopravy v Pardubicích.

Firma, která má kontrakt se státem na příští čtyři roky, rozšířila výrobu a přijala osm nových zaměstnanců. „Za den uděláme přibližně dva tisíce značek," řekla dělnice Monika Jonáková, která obsluhuje razicí stroj.

Vnitřek letounu L-159.
VIDEO: Nový letoun L-159 je znovu na startu

Měsíčně má společnost Security Paper Mill zvládnout podle výrobní ředitelky Evy Kodešové Kinařové sto dvacet až sto třicet tisíc registračních značek. Podklad, který už na sobě nese označení Evropské unie, si přitom nechává posílat z Polska už hotový. „U nás pak značku vyrazíme na lisu, potáhneme a opatříme hologramem," doplnila.

Firma už přitom vyvíjí i nové typy registračních značek, které by dokázaly komunikovat s jinými zařízeními. Podle šéfa společnosti Zdeňka Kůstky by měly obsahovala čipy, schopné komunikovat na dálku a identifikovat se.

„V podstatě by z něj mělo být jasné, kdo to auto vlastní, kolik vypouští spalin, jak často jezdí určitým místem, umělo by komunikovat s parkovacími systémy a podobně," vysvětlil Zdeněk Kůstka a poznamenal, že tím se hranice možností evidence aut posunou dále.

Ilustrační foto
Drogově závislým v Neratovicích pomáhají streetworkeři

Oproti původním sedmasedmdesáti korunám nyní stát zaplatí za každou vyrobenou registrační značku pětačtyřicet korun.

Právě úspory byly hlavním důvodem, proč zakázku získala se svou nejnižší nabídkou společnost Security Paper Mill. „Spočítali jsme, že za čtyři roky může stát ušetřit přes sto dvacet milionů korun," připomněl Zdeněk Kůstka.

Ministerstvo dopravy v zadání soutěže požadovalo maximální cenu 36,5 milionů korun za 527 725 kusů registračních značek na šest měsíců. Do výběrového řízení se přihlásilo pět firem.

Podnik Changhong v Nymburce
V Nymburce chtějí Číňané vyrábět ledničky pro Evropu

Od roku 2001 vyráběla registrační značky pro stát výhradně firma Hicon. Smlouva jí vypršela právě včera.

Firma Security Paper Mill se zabývá výrobou ceninových a speciálních druhů papírů a kartonů. Mezi její produkty patří například papíry na cestovní pasy, občanské a řidičské průkazy, daňové kolky, akcie, jízdenky, poštovní známky, šekové knížky, poukázky, stravenky, vstupenky nebo vysvědčení. Své výrobky vyváží do více než sedmdesáti zemí světa.

Ve Štětí budou vznikat v následujících čtyřech letech značky všech druhů, pro automobily, motorky, traktory nebo nosiče kol.

V dubnu tam začnou vyrábět také značky na přání. Není o ně ale tak velký zájem, jak bylo zpočátku očekávané. Dosud jich bylo vydáno jen kolem šesti tisíc kusů.

Větší zájem je naopak podle ministerstva dopravy o značky na stále používanější přívěsy kol.

Zřícenina hradu Zvířetice.
Rostoucí zájem o Zvířetice je má pomoct zachránit