Aby byl pocit dokonalý, volně se v něm pohybovaly pet lahve a plyšové hračky. Dívky Dominika Šnoblová a Sabina Klátilová ze 4. B, obě řidičky, si zážitek ještě umocnily nasazením lyžařských brýlí, které navodily pocit, jakoby člověk nadýchal jeden a půl nebo dva a půl promile alkoholu a ještě usedl do auta v noci.

„Bylo to hrozné. Měla jsem černé brýle a vůbec jsem nevěděla, na kterou stranu vylézt. Když se auto točilo, nebylo to tak hrozné. Je to asi pomalejší, než při bouračce," svěřila se se zážitky Dominika Šnoblová, hned jak vylezla z auta. 

„Já měla jeden a půl promile. Točil se se mnou celý svět. Hůře se mi vystupovalo. Nevěděla jsem, na kterou stranu, a celé se to se mnou motalo. Je to pro nás poučení, že nemáme jezdit opilí," konstatovala Sabina Klátilová.

Lukáš Kříž a Matouš Kolařík „řídili" bez brýlí, i tak to byl pro ně zážitek. „Myslíme si, že je dobré si to vyzkoušet. Hodně lidí alespoň uvidí, že se nevyplácí jezdit rychle a bezohledně. Většina mladých tak jezdí. Jsme oba řidiči. V autě to byl zajímavý pocit, ale nechtěli bychom si to vyzkoušet v reálu. Je to asi jiné, když se vše rychle točí a kolem vás se mačkají plechy. Rozhodně budeme jezdit opatrně," shodli se.

Odvážnější ženy

Simulátor dopravních nehod měl hlavní účel, dát lidem možnost vyzkoušet si, jak vylézt z auta obráceného po nehodě na střechu.

„Člověk visí v bezpečnostním pásu celou svojí vahou. Pokud by ho rozepnul, spadne na hlavu. Lehčí lidé to mají o něco jednodušší. Důležité je, než pás rozepnete, snažit se zapřít někde nohama, nebo alespoň rukou o střechu, pokud to jde. Pak teprve pás povolit. Někdy ani nejde pás povolit, dokud se neodlehčíte právě třeba opřením ruky o střechu," popisoval Petr Füst, který simulátor obsluhoval.

Podle jeho zkušenosti jsou ženy odvážnější. Muži do simulátoru nejdou, a pokud ano, nechtějí se ani otočit. „Ženy to zajímá. Nejprve nechtějí do auta vlézt, ale když se přesvědčí, jsou rády, že si to vyzkoušely. Poznají, jak se mají rozepnout, nebo když vozí třeba nákup na sedačce, co to udělá," dodal Petr Füst.

Čtěte také: Jak se řídí pod vlivem drog? Ford vyvinul speciální oblek, který vám to přiblíží