iž v minulosti mohli zájemci najít na webu krajského úřadu www.kr-stredocesky.cz nejen informace o složení zastupitelstva, rady kraje a zastupitelských výborů či údaje o termínech jejich zasedání, ale před veřejným zasedáním zastupitelů byly k nahlédnutí i podklady k navrhovaným bodům programu; tradici už má také videopřenos z jednání zastupitelů. Nyní lze jejich debaty a hlasování sledovat nejen v přímém přenosu, ale i ze záznamu, upozornila Pecková. S poznámkou, že nechybí ani titulky s informací o tom, kdo právě hovoří – a díky přehledům hlasování lze snadno dohledat, kdo byl pro a kdo ne. Za významné považuje, že to není k dispozici pouze v „on-line“ režimu jako dřív, ale každý – skutečně kdokoli, kdo projeví zájem – si vše může vyhledat i zpětně.

Dokumenty jsou k dispozici

Hejtmanka dále připomněla, že na krajském webu jsou nyní k dispozici zápisy z jednání radních, výborů zastupitelstva i komisí rady kraje. Sama tam zveřejňuje i svůj pracovní kalendář, aby si každý zájemce mohl poklikáním na veřejný diář udělat přehled o tom, s kým jako představitelka kraje jedná. „Nově budou zveřejněny i záštity hejtmanky, takže se každý může podívat, co jsem podpořila,“ podotkla Pecková. „Zveřejnili jsme i všechna uzavřená memoranda o spolupráci, která stále platí,“ uvedla dále s poznámkou, že u některých z 65 dokumentů museli i úředníci dohledávat, jak to vlastně s jejich platností nyní je. Nejstarší z memorand podepisoval ještě historicky první středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). V té souvislosti Pecková upozornila, že i některá dvě desetiletí stará partnerství fungují – zmínila v té souvislosti Čtyřdohodu s německou spolkovou zemí Porýní-Falc, Opolským vojvodstvím v Polsku a nynějším francouzským regionem Burgundsko-Franche-Comté; jiné dokumenty vnímá jako „neefektivní“.

V areálu Střediska údržby silnic a dálnic Mirošovice.
O své práci chce dát krajská správa silnic více vědět

Ukazuje se, že kraj má písemně potvrzené vazby třeba s Moskevskou oblastní dumou a Astrachaňskou oblastí v Ruské federaci či s Grodenskou oblastí v Bělorusku; v poslední době nebylo nějak moc slyšet například ani o „rozvíjení sesterských vztahů“ s provincií Che-nan v Čínské lidové republice. V této zemi má kraj také podepsané dokumenty o známějších vazbách na provincii S'-čchuan, jíž před pár dny představitelé kraje vyťali symbolický políček zapojením do kampaně s vyvěšováním tibetské vlajky. Zde se dá počítat s nějakými aktualizacemi. Také třeba memoranda o spolupráci v oblasti zdravotnictví zřejmě čeká přezkoumání.

Příjmy politiků i úředníků

Z dalších dokumentů, které jsou dostupné on-line, hejtmanka vypíchla zveřejnění aktuálně platných dohod o provedení práce a o pracovní činnosti, informace o platech a odměnách vybraných úředníků, jež web Seznam Zprávy v minulosti označil jako spolupracovníky tehdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) a kteří podle jeho hodnocení i podle mínění představitelů nynější koalice byli neúměrně přepláceni. K současnosti jsou na webu zveřejněny údaje o platech ředitele krajského úřadu (bez odměn 95 470 Kč hrubého) a jeho zástupců (88 a 85 tisíc) i rozmezí platů vedoucích odborů a oddělení (od 50 do 90 tisíc). Mimochodem: hejtmanka bere měsíčně 137 470 Kč hrubého, odměny uvolněných náměstků dosahují 121 tisíc, radní mají 110 tisíc, uvolnění šéfové výborů 93. Vše je na webu i se jmény. Naopak zveřejňovat krajský úřad přestal odpovědi na dotazy novinářů zasílané jeho tiskovému oddělení.

Grafické předlohy jednotného navigačního systému pro velkokapacitní očkovací centra.
Úřad vlády si dělá srandu, hodnotí hejtmanka Pecková nabídku k očkování

Jako další zdroj informací pro občany, kteří mají zájem o krajské dění, hejtmanka označila videopřenosy i záznamy svých tiskových konferencí dostupné na facebooku krajského úřadu i na krajském kanálu na YouTube. Význam má podle jejích slov také elektronická komunikace, přičemž připomněla jak své videokonference se starosty obcí s rozšířenou působností, tak třeba pořádaní webinářů – přičemž k tomu poslednímu věnovaného odpadům se připojilo přes tři sta starostů. Krajský tým také pro občany připravuje informační letáky vysvětlující vládní nařízení, jež sám zveřejňuje na sociálních sítích a také posílá obcím, aby je i jejich představitelé mohli dále využívat – například zveřejnit na vlastním webu či na sociálních sítích. Hejtmanka dále upozorňuje na nový krajský web na adrese ockovani.kr-stredocesky.cz s aktuálními informacemi i statistikami.

Placená propagace končí

Představitelé kraje jsou také velmi aktivní na sociálních sítích. Právě tomuto prostředí, modernímu a bezplatnému, dávají při informování občanů přednost. Naopak končí to, zač se musí platit. Kraj ukončuje vydávání tiskoviny Středočech, „zhasnut“ byl portál Středozemě a kraj neprodloužil smlouvy o placené spolupráci s Rádiem Blaník a společností Londa provozující Rádio Impuls. „Revidujeme také spolupráci s televizí Praha TV,“ uvedla hejtmanka.