Lékaři v jeho rámci připomínají, že v péči o ledviny patří naše země ke špičce – ať už díky preventivním programům, nebo hrazení péče (což zdaleka ne všude funguje jako samozřejmost). Upozorňují, že právě ledviny mají lví podíl na tom, aby lidské tělo mohlo správně fungovat, člověk zvládal zátěž při práci, sportu – a vůbec bylo odolné, výkonné a každý mohl dělat, co ho baví.

Varují současně, že na starost o své ledviny lidé často zapomínají – už proto, že leckterá jejich onemocnění na sebe neupozorňují bolestí. Obzvlášť se odborníci obracejí na lidi starší 50 let: ti by měli být jednou za čtyři roky vyšetřeni v rámci preventivní prohlídky u praktického lékaře. Například měření hladiny kreatininu v krevním séru může odhalit sníženou filtrační funkci ledvin a rozvoj jejich chronického onemocnění.

Světový den ledvin.
I v Kolíně se připomíná Světový den ledvin

„Jestliže máte vysoký tlak nebo cukrovku, měli byste být pravidelně kontrolováni z pohledu funkce vašich ledvin,“ zdůrazňuje pacientům nefroložka Petra Ronová. „Pokud se funkce vašich ledvin začne snižovat, patříte do rukou odborníků, kteří vám mohou významně pomoci oddálit nevratné selhání ledvin,“ upozorňuje.

Ledvinám také prospěje dodržování zásad životosprávy a zdravého životního stylu. Ronová má v té souvislosti jasná doporučení: „Nepijte alkohol, nekuřte, nepřesolujte jídlo, dostatečně pijte, kontrolujte svou tělesnou hmotnost – a chraňte své ledviny před záněty a prochlazením.“ Přičemž s poslední radou se obrací zejména na ženy – a to včetně dopívajících dívek.

Co ledvinám škodí
- Kouření
- Pití alkoholu
- Nadváha a obezita
- Nedostatek pohybu
- Vysoký krevní tlak
- Nadměrné solení, živočišné tuky
- Nedostatečná snaha o co nejlepší korekci glykémie v případě onemocnění cukrovkou

Zdroj: Fresenius NephroCare

Ilustrační foto.
Živly si nedají pokoj: čeká se další silný vítr
Kardiologie. Ilustrační foto.
Od srdeční arytmie pomáhá alkoholová terapie. Na pivo či slivovici ale zapomeňte