Zájemcům o příběh zrady Čurdy kontrastující s odvahou jeho kolegů ze skupiny Out Distance Adolfa Opálky a Ivana Kolaříka představí okolnosti jejich mise, tragické pro všechny účastníky, badatel Vlastislav Janík v rámci přednášky, kterou ve čtvrtek 24. února uspořádá od 17 hodin Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech.

Jeho vedoucí Jiří Piller Deníku potvrdil, že podmínkou účasti je nejen dodržování platných protiepidemických opatření, ale také předchozí registrace vstupenky na podkladně památníku v panenskobřežanském horním zámku nebo prostřednictvím e-mailu pamatnik.brezany@gmail.com; samotný lístek stojí desetikorunu.

Jak se rodili zrádce i hrdinové

Je obecně známo, že 30letý Čurda během skrývání v Praze onemocněl, načež porušil klíčové pravidlo, jež muži vybraní pro speciální operace slyšeli během výcviku ve Velké Británii nesčetněkrát: ať se stane cokoli, nikdy nekontaktovat rodinu. Odjel domů, kde se dozvěděl o atentátu a následném teroru, který nacisté rozpoutali. Pod dojmem ze seznamů jmen popravených, denně zveřejňovaných v novinách, a tlakem matky i sestry, se prý rozhodl vraždění zastavit vydáním dalších parašutistů do rukou okupantů.

Jan Kubiš a Josef Gabčík
Kam vedly první kroky Kubiše a Gabčíka? Od seskoku Anthropoidu uplynulo 80 let

Nejprve anonymně poslal udání na četnickou stanici v Benešově, avšak po tři dny se nic nedělo. Vydal se proto do Prahy, aby vyhledal spolubojovníky, avšak v konspiračním bytě je už nenašel. Navštívil proto služebnu gestapa, kde nahlásil, co věděl o rodinách, jež výsadkářům poskytovaly pomoc.

To stačilo, aby se tajná policie dostala až ke kryptě pražského kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde se skrývali parašutisté včetně atentátníků z výsadku Anthropoid a svedli tam svou poslední bitvu. Čurda, který si změnil jméno na Karl Jerhot, nadále s gestapem spolupracoval, přičemž zneužíval poznatky z doby výcviku i zkušenosti člena reálného výsadku. Po válce byl odsouzen k smrti a na jaře 1947 popraven.

Vrchol oslav přijde v květnu

Jestliže badatel Janík zanedlouho představí řadu skutečností ukazujících, že cesta ke zradě nebyla tak přímočará, jak se traduje, půjde jen o střípek z celé mozaiky akcí, které panenskobřežanský památník chystá k výročí atentátu, od něhož v květnu uplyne 80 let.

Den Jana Kubiše v Panenských Břežanech ve čtvrtek 27. května 2021.
Muzeum nabídne pohled na atentát na Heydricha ve virtuální realitě

Jeho vedoucí Piller uvedl, že se příznivci historie mohou těšit například na nově připravený virtuální 3D model samotného útoku parašutistů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše se zanesením všech známých podrobností. K vidění má být i replika plotu z nyní již neexistující zatáčky v pražské Libni, kde k útoku došlo – a v jednání je i možnost mnohem důkladnějšího představení Heydrichova vozu Mercedes-Benz 320 Cabriolet-B. Vystaven také bude poslední dopis, který Kubiš poslal tehdy 15leté prodavačce v Plzni Marii Žilanové.

Těžištěm vzpomínkových oslav se má stát sobota 28. května, kdy se do Panenských Břežan mimo jiné sjedou příznivci vojenské historie i techniky (a vedle jejích ukázek se chystá třeba i módní přehlídka uniforem); v plánu jsou také beseda s historikem Eduardem Stehlíkem či vystoupení pamětnice Heleny Vovsové, která v 15 letech nastoupila jako pomocná zahradnice v panenskobřežanském dolním zámku, kde rodina Heydrichova žila – a odkud také zastupující říšský protektor vyjel vstříc smrti. „Dále chystáme koncert skupiny Taxmeni a na večer promítání filmu Atentát od Jiřího Sequense z roku 1964,“ plánuje Piller.

Unikátní předměty se jmény i příběhem

Zajímavosti v paneskobřežanském památníku budou nicméně postupně přibývat už před květnovým termínem. V souvislosti s přednáškou zde představí unikátní zápůjčku v podobě Čurdovy pistole. Už nyní je zde k vidění torzo padáku zapůjčené z Muzea Vysočiny. Pojí se s ním pozoruhodný příběh: po seskoku u Nehvizd nedaleko Prahy na sklonku prosince 1941 Kubiš padák a pistoli Colt poslal v balíku na adresu švagra Jana Kučery. Nejprve Kubišův bratr Rudolf padák rozpáral a schoval pod cihly.

Slavnostní vzpomínková akce u nového památníku výsadku Anthropoid v Nehvizdech. Městys má nyní památníky dva, původní za dálnicí a nový, otevřený 29. 12. 2021.
OBRAZEM: U Nehvizd je nový pomník připomínající seskok hrdinů Gabčíka a Kubiše

Po zatčení Kubišových Kučera padák schoval lépe a pistoli v kovové krabici zakopal; ta pak v dubnu 1945 skončila u partyzánů. Části padáku však Kučera využil už v zimě 1943: ceněnou látku odvezl v batohu děvčatům, která si z ní ušila blůzy.

Novými exponáty jsou také kovová krabička na energetické tablety patřící Janu Zemkovi z paraskupiny Silver B, ochranná přilba z pěnové gumy Josefa Valčíka z výsadku Silver A, již zapůjčilo Polabské muzeum v Poděbradech, a identifikační průkaz, který pozdější účastník výsadku Percentage František Pavelka obdržel krátce po svém příchodu do Velké Británie – ve stanovém táboře v Cholmondeley parku.