Nyní se ale zdá, že by k rekonstrukci skutečně mohlo dojít. Nic však není stoprocentně jisté a vše se zřejmě rozhodne v několika příštích dnech. „Bylo prodlouženo rozhodnutí o stavebním povolení. Vše bude nyní záviset na tom, jestli proti němu někdo podá věcnou připomínku či nikoliv," uvedl starosta Kutné Hory Martin Starý.

Pokud to nikdo v zákonné lhůtě neučiní, s rekonstrukcí by se mělo brzy začít. „S opravou nadjezdu v Malíně můžeme začít až ve chvíli, kdy budeme mít pravomocné stavební povolení," uvedl Jan Rýdl, vedoucí oddělení komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jež figuruje jako investor.

Podle Rýdla tak v důsledku prodloužení rozhodnutí o stavební povolení dojde oproti původním předpokladům k časovému posunu zahájení prací a tím zároveň ke změně původně předpokládaných klimatických podmínek. „Počasí je pro takovou stavbu klíčové. Stále však je vůle zahájit práce co možná nejdříve," doplnil Rýdl.

Překládka optického kabelu

Pokud se s rekonstrukcí začne, jako první by měla na řadu přijít překládka optického kabelu, který je uložen v mostní konstrukci. „To bychom dělali ještě za plného provozu mostu. Děláme maximum proto, aby byl malínský nadjezd uzavřen jen na nezbytně nutnou dobu," doplnil Rýdl.

K uzavírce kolosu u Malína ale přesto načas dojde. Podle současných odhadů by měla nastat začátkem příštího roku. Oficiální objízdné trasy, které jsou jedním ze stěžejních témat plánované opravy, však ještě nejsou známé. „Oficiální objízdná trasa zatím stanovena není. Zhotovitel stavby musí nejprve podat žádost o uzavírku na krajský odbor dopravy," řekl Jaromír Ďoubal, vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Městského úřadu Kutná Hora s tím, že teprve po rozhodnutí o uzavírce se stanoví objízdná trasa.

Výskyt arsenu v náspech

Zainteresované instituce, tedy Město Kutná Hora i ŘSD, kolem rekonstrukce malínského nadjezdu očekávají ještě bouřlivou debatu. Pokud rozhodnutí o stavebním povolení nabude právní moci, je podle starosty Martina Starého naplánovaná ještě schůzka zástupců města, osadního výboru Malín, ŘSD a také krajské hygieny. Ta by měla vyjádřit své stanovisko k tomu zřejmě nejpalčivějšímu bodu opravy, a sice výskytu arsenu v náspech malínského nadjezdu.

V minulosti se totiž objevily názory, že arsen při rozvrtání může ohrozit zdraví jak pracovníků na mostě, tak i obyvatelů přilehlého Malína. Malínští obyvatelé se tak proti opravě mostu začali ohrazovat. Ředitelství silnic a dálnic České republiky ale zdůrazňuje, že z tohoto důvodu na přípravě rekonstrukce s krajskou hygienickou stanicí úzce spolupracuje. „Máme dány striktní podmínky, které hodláme dodržovat. Nechceme nikoho ohrozit," zdůraznil Jan Rýdl.

Čtěte také: Lidé z Malína budou kvůli opravě nadjezdu odříznuti od nádraží i Kutné Hory