Stezka propojující spoustu zajímavostí vás provede po krásách jižní části Sedlčanska, romantickou pahorkatinou na Petrovicku,“ upřesňuje Dlouhá. S tím, že skutečně je z čeho vybírat. Trasa, jež začíná právě v Petrovicích, měří téměř 27 kilometrů – a na to, co všechno je možné obdivovat, upozorní dvě desítky informačních tabulí. „Projít můžete jen její část, případně vyrazit ke konkrétním vybraným lokalitám,“ poznamenala Dlouhá. Část je přístupná i cyklistům.

Určitě radí neminout rozhlednu Kuníček, která stojí kousek pod vrcholem kopce Hodětín; odtud lze celou oblast přehlédnout jako na dlani. „Přímo pod rozhlednou jsou vesničky s půvabnými názvy Kuní, Kuníček a Rybníček, které spojuje netradiční křížová cesta. Místo klasických křížů či kapliček ji tvoří kameny s vytesanými reliéfy,“ upozorňuje Dlouhá.

Ilustrační foto
Jde to! Oprava silnice u Skalky by mohla být výrazně levnější, než se počítalo

Nedaleko pak jsou Týnčany, obklopené přírodou plnou cenných rostlin i zvířat i řadou jeskynních útvarů. Největší je Divišova jeskyně, u které se nachází speleologická základna. Putování po petrovické stezce představí i vápencový lom ve Skoupém, památkově chráněný viklan Vrškámen (označovaný za největší volně položený kámen ve středních Čechách) nebo viklan Husova kazatelna, kde podle tradice Mistr Jan Hus. Opodál pak lze obdivovat rozpůlený Čertův kámen a další mechem porostlé „obry“.

Obděnický kostel přitahuje tajuplnou minulostí, spojenou s Jakubem Krčínem. Renesanční hospodář, který se proslavil především jako regent na dominiu posledních Rožmberků (někdy prý až příliš cílevědomý a tvrdý) a odvážný stavitel rybníků i stok, se na stáří usadil právě na sedlčanském panství.

Ortopedicko-traumatologické oddělení v Oblastní nemocnici v Příbrami.
Ortopedie příbramské nemocnice se mění na covidovou jednotku. Už zase

Mimochodem: kresba, na níž v Sedlčanech zpívá společně s místními literáty, je jediným známým dobovým vyobrazením tohoto významného muže, o něm se v místě dodnes vypráví řada pověstí. Třeba o tom, jak mu s přebudováním tvrze v Křepenicích pomohli čerti, které dokázal oklamat. Nebo ta, jak musí po nocích orat led na rybníku – a kdo jiný ho zapřahá do pluhu než právě pekelníci?

Stezka zve k návštěvě v každé roční době. Kouzelná je nejen s přicházejícím jarem, ale třeba i na podzim. A až pominou současná omezující opatření proti šíření koronaviru, může se hodit i informace, že v samotných Petrovicích lze mimo jiné najít ubytování, útulné restaurace či cukrárnu.