Hodiny na Letnou umístilo uskupení Festival svobody v návaznosti na nedávné výročí 17. listopadu. Podle občanských iniciativ, které Festival svobody zastřešuje, klimatická krize představuje jednu z nejvýraznějších hrozeb pro svobodu, mír a demokracii v Česku.

„Méně než sedm let. Tolik času podle nejnovějších vědeckých výpočtů a konsenzu dělí svět od momentu, kdy dojde k nezvratným změnám klimatu, pokud se výrazně nesníží celosvětová produkce skleníkových plynů. Zbývající čas do oteplení planety o 1,5 °C bude pro Pražany odpočítávat sada osm metrů vysokých a dva metry širokých svítících číslic. Levý “ciferník” bude ukazovat zbývající roky a dny, pravý pak bude odečítat hodiny, minuty a vteřiny,“ popsal mluvčí Festivalu svobody Marek Cieslar.

Fotovoltaická elektrárna na střeše Kongresového centra v Praze.
Elektrárna na střeše Kongresového centra bude velká jako fotbalové hřiště

Praha je prvním evropským městem na východ od Berlína, kde se klimatické hodiny objevují. Nacházejí se například v New Yorku, Římě, Soulu či Glasgow. V provozu budou dva týdny, tedy do 12. prosince. Pak se instalace odstraní a prostranství kolem kyvadla se vrátí do původního stavu.

Za podobou pražských Klimatických hodin stojí studio Multiverse. „To dokázalo vytvořit vizuálně silnou instalaci i za cenu co nejnižší ekologické zátěže. Klimatické hodiny na Letné tak mají obdobnou spotřebu elektrické energie, jako jeden domácí sporák,“ uvedl Cieslar

Festival svobody je uskupení nezávislých občanských iniciativ a organizací pořádající akce k výročí 17. listopadu. Zakládajícími členy jsou Nerudný fest, Post Bellum, Centrum spolků, studentů a absolventů UK a FÓR_UM.