Vzpomínkový akt vypukl nejprve na berounském Náměstí Joachima Barranda. Tam děti ze školních družin zhlédly divadelní hru, která jim přiblížila život Jeronýma Pražského a díky sboru Krákorky se naučily i dvě dobové písně. „Bylo to celkem lehké. I když tam v písničce byla nějaká divná slova," konstatoval osmiletý Michal a narážel tak na staročeštinu v textu písní.

Průvodem se pak všichni vydali k soše Jana Husa, kde farář Mikuláš Vymětal zapálil symbolický Jeronýmův oheň.

Jeroným PražskýPocházel z Nového Města pražského. Na studiích v Praze na vysokém učení se seznámil s Janem Husem. V roce 1398 ukončil studium s titulem bakalář a odjel studovat do Oxfordu. Tam se seznámil s učením anglického reformátora Jana Viklefa. Od roku 1407 působil Jeroným na pražské univerzitě. V roce 1410 byl ve Vídni obviněn z kacířství, ale soudu se vyhnul útěkem.

O dva roky později se účastnil odpustkových bouří v Praze. Přání poznat zvláštnosti pravoslavné bohoslužby ho roku 1413 přivedlo na Rus a Litvu, navštívil také polské země. Jako zastánce Viklefa a Jana Husa byl pronásledován, vydal se na Kostnický koncil, ale v květnu roku 1415 jej uvrhli do žaláře a byl souzen. Byl upálen na stejném místě jako Hus necelý rok po Husově popravě.

Zdroj: Wikipedie