Podle vedoucí služby Martiny Brzobohaté je odborná pomoc lidem poskytována zdarma. „Naše služba, která je akreditovaná ministerstvem spravedlnosti, pomáhá obětem a jejich blízkým zorientovat se v neobvyklé situaci. Určena je obětem jakýchkoli trestných činů, které neznají svá práva poškozeného a nemají dostatečné informace o průběhu trestního řízení nebo o postavení poškozeného či svědka," vysvětlila.

Lidé, kteří prošli traumatizujícím zážitkem, podle ní potřebují mít pocit, že jejich situace někoho skutečně zajímá a že mohou získat účinnou odbornou pomoc a podporu. Spolek navíc nabízí také materiální pomoc těm, kteří se v důsledku trestného činu dostali do finanční nouze. „Klientům poskytujeme pomoc ve formě trvanlivých potravin a drogistického zboží," připomněla Martina Brzobohatá.

V pozici důvěrníka

Klienti sociální poradny se mohou s pracovníky spolku sejít osobně, zavolat jim nebo požádat o písemnou konzultaci. Ti jim následně pomohou napříklads žádostí o přijetí opatření k zabránění kontaktu s pachatelem, s žádostí o nahlédnutí do spisu nebo je třeba doprovodí k osobnímu jednání na policii.

„U soudu pak jsou naši pracovníci v pozici důvěrníka. Obětem trestných činů můžeme pomoci také při zprostředkování dalších služeb, například psychoterapie," uvedla Martina Brzobohatá, podle níž služby spolku v loňském roce využilo zhruba padesát lidí.

Zájemci o služby mohou volat na čísla 774 607 840 nebo 777 107 950, případně mohou psát na e-mail luma@luma-mb.cz a domluvit si osobní konzultaci.

Čtěte také: Příběh ze života: odchod od partnera zvládla i s dětmi s pomocí Respondea