Právě město by z pozice takzvané obce s rozšířenou působností mělo ve středu roušky dále rozdělovat obcím v okolí. Klíčem se podle Frintové mají stát údaje středočeské hygienické stanice o výskytu onemocnění covid-19, které způsobuje nový typ koronaviru, v jednotlivých lokalitách.

Právě Kutnohorsko je regionem středních Čech, který je v současnosti koronavirem zasažen nejvíce. Aktuálně v okrese eviduje krajská hygienická stanice 51 pacientů. Naprostá většina souvisí s ohniskem výskytu koronaviru mezi zaměstnanci menší firmy v Církvici. To potvrzují i nejnovější údaje z úterka: v okrese přibyli čtyři pacienti, z nichž tři mají vazbu právě na církvické ohnisko.

Varovná tabulka na potravinách Marold v Červených Janovicích na Kutnohorsku. V obci bylo na některých místech opět zavedeno nošení roušek.
Koronavirus se na Kutnohorsku nechová nijak zle

V souvislosti se zvýšeným výskytem nákazy hygienici na Kutnohorsku a Čáslavsku nařídili mimořádné opatření, které mimo jiné stanoví povinnost nošení roušek ve všech vnitřních prostorách mimo domov. K dalším pravidlům, které kutnohorský okres odlišují od většiny republiky, se řadí plošný zákaz návštěv v nemocnicích i pobytových zařízeních sociální péče; k tomu se připojila i Oblastní nemocnice v Kolíně.

Uplatňují se však i jiná opatření mající šíření viru omezit; týkají se například režimu provozu na pracovištích, ale třeba i v restauracích nebo na koupalištích a v bazénech.