Každá půjčka podléhá schválení radou kraje – což se děje průběžně, aby zájemci o podporu nemuseli čekat na peníze dlouho. Poslední žádosti by radní měli posuzovat v pondělí, tedy 2. listopadu. Tehdy také má být k dispozici celkový přehled o zájmu, s nímž se tato krajská podpora setkala. Poslední průběžné údaje zveřejnil před dvěma týdny náměstek hejtmanky Gabriel Kovács (ANO).

Ilustrační foto.
Majitelům firem pomáhají k rozvoji rady zkušených manažerů

Tehdy, 12. října, informoval, že bezmála čtyřem tisícovkám živnostníků kraj rozdělil na půjčkách téměř sto milionů korun. Je tedy zřejmé, že o maximální 50tisícovou částku zdaleka nežádali všichni; v průměru chtěli lidé půjčit polovinu. Kovács také ujistil, že všechny žádosti podané v termínu budou vypořádány současnou radou kraje. Tedy ještě před ustavujícím zasedáním krajského zastupitelstva, kdy se ujme moci nová koalice vzešlá z voleb.

Rychlé peníze bez rizika

Bezúročná návratná půjčka, díky níž zájemci mohou začít se splácením až s ročním odkladem (v červenci příštího roku, přičemž vše doplaceno musí být do 15. března 2024), živnostníkům podle Kovácsových slov nabízí peníze na účtu zpravidla do pěti až sedmi dnů.

Osoby samostatně výdělečně činné se sídlem podnikání na území Středočeského kraje, které k 12. březnu měly alespoň jednu aktivní živnost a splňují i další podmínky, mohou žádosti podávat prostřednictvím webové stránky pujckazivnostnikum.kr-stredocesky.cz. Po registraci je ještě třeba zaplatit jednu korunu (kvůli identifikaci bankovního účtu) a žádost poslat poštou na krajský úřad – tedy vytištěnou a podepsanou.

Původně představitelé kraje počítali s mnohonásobně vyšším zájmem. Na program půjček vyhradili dvě a tři čtvrtě miliardy korun, přičemž na zajištění dostatku finančních zdrojů nad rámec prostředků, které může poskytnout rozpočet kraje, dojednali bankovní úvěr.

Ilustrační foto.
Počet odběrových míst v kraji se zvýší na sedmnáct

Očekávaný příliv žádostí v desítkách tisíc se ale nekonal. A když před měsícem kraj živnostníkům rozeslal dopisy nebo zprávy do datové schránky s upozorněním na možnost požádat o půjčku, vyvolalo to poprask: někteří adresáti se ohrazovali, přičemž upozornění na blížící se konec termínu podávání žádostí vnímali jako neférovou předvolební agitaci.

To však Kovács odmítá s tím, že jde skutečně o pomoc v těžké době koronavirové krize. „Bezúročná půjčka je alternativou k vysoce úročeným nebankovním úvěrům. Ty často končí exekučním řízením – a tomu může bezúročná půjčka předejít,“ poznamenal.