Tohle vše je hlavním posláním Asociace středočeských nemocnic. Alespoň s tímto cílem byl spolek v červenci založen. Nyní se však středobodem všeho dění stalo dohadování o osobě generálního sekretáře asociace. Jediného placeného představitele spolku, který má zajišťovat a koordinovat jeho činnost.

Počátkem července nastoupila na tento post Michaela Kynkorová – již v říjnu však poslala svoji rezignaci. Právě v době, kdy došlo k zemětřesení ve středočeské koalici a hnutí ANO vyměnilo dosavadní partnery ze STAN, ODS a Nezávislé Středočechy za vládu s ČSSD s podporou komunistů. Jméno Kynkorové jako generální sekretářky ještě v úterý večer nabízel výpis z obchodního rejstříku na webu ministerstva spravedlnosti.

Reference z médií

Novým generálním sekretářem Asociace středočeských nemocnic je Ing. Zbyněk Chotěborský.Zdroj: archiv Středočeského krajeNástupcem se od 15. listopadu stal někdejší šéf náchodské nemocnice – zdravotnického zařízení Královéhradeckého kraje – Zbyněk Chotěborský. A na jeho jméno reaguje notně zprudka předseda klubu zastupitelů nyní opoziční ODS Martin Kupka (který původně u zrodu asociace stál v roli náměstka hejtmanky, jenž byl v předříjnové krajské radě odpovědný právě za oblast zdravotnictví).

„Kozel zahradníkem; to do správy nemocnic nepatří,“ prohlásil Kupka v úterý. Odkázal na informace v médiích hovořících o hlubokých ekonomických problémech náchodské nemocnice, na zvěsti o více než dvousettisícových platech některých lékařů i na debaty o údajně předražené zakázce (na zajišťování činnosti etické komise) pro manželku Chotěborského, což vedlo i k policejnímu šetření na základě podaného trestního oznámení.

ODS také zpochybňuje možnost, že by post generálního sekretáře mohl být obsazen na základě výběrového řízení. Kupka i jeho stranický kolega ze zastupitelského klubu i z Poslanecké sněmovny Jan Skopeček se shodli, že nemají informace o jeho vyhlášení, o posuzování nějakých kritérií či o výběru z více uchazečů. Také časově by se náročný výběr prý dal stihnout jen stěží. Pravdou je, že u spolku není stanovena povinnost výběru s dodržováním konkrétních termínů – důkladný konkurs by se však dal očekávat za situace, kdy členy spolku je pět krajských nemocnic a šestým, s právem veta, kraj samotný.

Kamiony parkující navzdory zákazům vjezdu pro nákladní automobily na parkovišti v nákupní zóně v Berouně (18. 11.) a autobus na parkovišti pro osobní auta před hypermarketem na pražském Zličíně (17. 11.).
Kamion na parkovišti před obchoďákem? Občas se tam objeví

Výběr během týdne

Výběrové řízení se také skutečně konalo, reagovala v úterý Helena Frintová ze sekretariátu hejtmanky. Podle jejích slov bylo řádné otevřené výběrové řízení vyhlášeno 30. října a informace o jeho konání byla zveřejněna na webu krajského úřadu. Přihlásil se jediný kandidát. „Ing. Zbyněk Chotěborský byl v rámci tohoto výběrového řízení vybrán a jednohlasně schválen řediteli všech krajských nemocnic na členské schůzi Asociace středočeských nemocnic, z. s., dne 7. listopadu 2017 – a to poté, co s ním byl proveden personální pohovor,“ uvedla Frintová.

Ředitelé středočeských nemocnic podle jejích slov ocenili, že nově povede asociaci odborník, který je kompetentní v oboru ekonomiky a zdravotnictví. Nový šéf asociace má více než desetiletou praxi z řízení provozu nemocnic a ekonomiky zdravotní péče – a to ve vysokých manažerských funkcích. Mimo jiné po devět let působil ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze; z toho posledních šest let jako ekonomický náměstek odpovědný za ekonomiku zdravotní péče, veřejné zakázky a nákup zdravotnického materiálu. „Splnil veškeré kvalifikační předpoklady pro výkon funkce generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic, z. s., včetně doložení čistého trestního rejstříku,“ uzavřela Frintová.

Soulad s legislativou

Kupka se Skopečkem jen krčí rameny. Před výběrem nového generálního sekretáře bylo podle nich na místě posadit se k internetu a chvilku hledat. Nebo se zeptat na zkušenosti kolegů od sousedů v rámci Asociace krajů ČR. Naopak Frintová nabízí jiné argumenty. „Z veřejně dostupných informací, tj. ze zprávy nezávislého auditora za rok 2016, je zřejmé, že ekonomická závěrka Náchodské nemocnice, kterou Ing. Zbyněk Chotěborský poslední tři roky řídil, je plně v souladu s platnou legislativou,“ tlumočila Frintová stanovisko vedení kraje. „Všechny ostatní informace, které by tuto skutečnost v návaznosti na vyjádření klubu ODS zpochybňovaly, lze v tuto chvíli považovat za minimálně zavádějící,“ konstatovala.

Největší nemocnici patřící Královéhradeckému kraji, zařízení v Náchodě, pod které spadá také nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, vedl Chotěborský od 1. července 2014. Odvolán byl letos k 1. srpnu, když v dozorčí radě Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, která tamější nemocnice řídí, se pro jeho odchod vyslovily hlasy všech přítomných členů. Náměstek tamějšího hejtmana Aleš Cabicar (TOP 09), v jehož kompetenci je zdravotnictví, v létě vysvětlil, že důvodem byly „přetrvávající nepříznivé hospodářské výsledky Oblastní nemocnice Náchod“. Upozornil také, že jiné nemocnice v holdingu podobné problémy netrápí.

Zeptat se samotného Chotěborského na minulost ani na plány v nové funkci se Deníku v úterý nepodařilo. Kontaktovat se nepovedlo ani současnou radní kraje pro oblast zdravotnictví Jaroslavu Němcovou (ANO). V tom, že dokáže finance ohlídat, lze nicméně spoléhat na její zkušenost. Její životopis připomíná nejen působení na postu finanční ředitelky několika společností, ale také funkce náměstkyně ředitele pro ekonomické řízení Ústřední vojenské nemocnice v Praze (2006–2009), působení na Úřadu vlády ČR na postech ředitelky odboru interního auditu a kontroly i ředitelky ekonomické sekce (2009–2011) či náměstkyně ředitele Nemocnice Na Homolce pro obchod a ekonomiku zdravotní péče (od roku 2014).

Na technické památce v srdci CHKO Brdy na dopadové ploše Jordán neznámý vandal posprejoval zeď.
Vandal poničil jedno z nejznámějších míst. Objevilo se i v Obecné škole