Hasiči se během večera a v noci nevyhnuli zásahům spojeným s počasím, především šlo o odstraňování spadlých stromů a větví. Nepřišel nicméně očekávaný nápor, byť opakované výjezdy tohoto charakteru hasiče zaměstnávaly především na Praze-východ, Kutnohorsku a Mladoboleslavsku – a dále pak na Benešovsku, Mělnicku a Nymbursku.

Na Berounsku, Kladensku, Praze-západ a Příbramsku už šlo spíš o ojedinělé zásahy. Středočeští hasiči rovněž měli práci s odčerpáváním vody ze zatopených míst, a to především v regionu Prahy-východ (v Brázdimi, Dřísech a Konětopech), dále pak v noci na dvou místech v Kolíně a ráno ještě na třetím – a rovněž ve Vestci na Praze-západ.

Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Astronomové odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky

Intenzivní srážky sice komplikovaly jízdu řidičům, vážnější problémy dlouhodobějšího charakteru ale nezpůsobily. Zřejmě největší trable vyvolané počasím tak trvají na Příbramsku, kde se poblíž Nového Knína opravuje propad vozovky podemleté potokem (a to si vyžádalo i dočasné změny týkající se autobusové linky číslo 460). Na vině jsou však přívalové deště, které řádily již před týdnem; ve čtvrtek 6. června vpodvečer.

S aktuálním počasím nemají souvislost ani zpoždění a odklony vlaků spojujících Benešov, Čerčany a Roztoky u Prahy s hlavním městem, s nimiž se cestující musí vyrovnávat od čtvrtečního zahájení ranního provozu. V tomto případě je na vině nefunkční zabezpečovací zařízení ve stanici Praha-Vršovice – nikoli však kvůli zateklé vodě, nýbrž v souvislosti s noční krádeží kabelů.

Před rozmary počasí je třeba mít se na pozoru i nadále. Podle meteorologů se stále mohou objevit bouřky s lokálními nárazy větru, vydatným deštěm i možností krupobití – zvláště ve východních částech Benešovska, Kutnohorska a Nymburska – už by však měly být méně intenzivní. Varování před meteorologickými jevy pro celý kraj včetně Prahy se předběžně chystá na sobotu. Týkat by se mělo upozornění na vysoké teploty překračující 31 stupňů Celsia.

Ilustrační foto
Klíště může nakazit, i když se nepřisaje