Výsledek voleb však stojí ve stínu nezájmu občanů o hlasování. Druhé kolo letošních senátních voleb totiž mělo dalece nejnižší voličskou účast v historii.

Měl to být pro Kutnohorsko voličský nejatraktivnější možný senátní duel. Dvě nejvýraznější osobnosti regionální politiky stanuly proti sobě. Čáslavský starosta Jaromír Strnad proti kutnohorskému a krajskému zastupiteli a bývalému starostovi Kutné Hory Ivu Šancovi. V souvislosti druhým kolem se skloňovaly pojmy jako „Čáslav vs. Kutná Hora". „ČSSD vs. STAN".

Plamenné diskuze

Na internetu se vedly plamenné diskuze, vyjadřovala se podpora jednomu či druhému kandidátovi. Vše naznačovalo, že by tentokrát mohly být obvykle nezajímavé senátní volby pro občany atraktivní. Místo velkého souboje a hlasování však přišlo takřka fiasko.

K volbám se dostavilo pouze 13,38 procenta voličů, což je nejméně v historii senátních voleb na okrese. Doposud byla nejnižší účast zaznamenána ve druhém kole voleb v roce 2004. Tehdy přišlo 17,77 procenta voličů. Procentuálně druhé kolo letošních senátních voleb dokonce překonalo i volby do Evropského parlamentu v roce 2014, kdy volilo něco málo přes 16 procent občanů.

Suverénnost v Čáslavi

Ve volbách se ukázala suverénnost Strnada v Čáslavi i rozpolcenost Kutné Hory ve vztahu k Ivu Šancovi. Zatímco v Čáslavi dostal domácí Jaromír Strnad přes 76 procent hlasů a zvítězil naprosto s přehledem, v Kutné Hoře nebylo po celou dobu sčítání jasné, kdo zvítězí. Nakonec Kutnohořané překvapili, když dali více hlasů čáslavskému kandidátovi. Jaromír Strnad získal 1531 hlasů, tedy o 30 hlasů více, než měl Ivo Šanc s 1501 hlasy.

Strnad zvítězil i v Uhlířských Janovicích, kde v prvním kole vyhrál Šanc. Ve čtvrtém městě na okrese, Zruči nad Sázavou, pak vyhrál Ivo Šanc. Ani ve městech se ale do volebních místností lidé moc nehrnuli. V Kutné Hoře sice hlasovalo 18,68 procenta voličů a v Čáslavi dokonce 21,31 procenta voličů. V Uhlířských Janovicích ale přišlo jen 10,48 procenta voličů a ve Zruči nad Sázavou dokonce pouze 9,72 procenta.

'Remíza' v Kutné Hoře

Ze svého vítězství má Jaromír Strnad radost. "Děkuji všem voličům, kteří mi dali hlas jak v prvním, tak ve druhém kole," uvedl znovuzvolený senátor Jaromír Strnad. Zároveň zdůraznil, že se potvrdilo jeho očekávání, že obhajoba jakéhokoliv postu je vždy složitější. Narážel tím tak i na výsledky voleb ze druhého kola v roce 2010, kdy svého soupeře Zdeňka Nováčka porazil se ziskem 60 procent.

"Proti Ivu Šancovi to bylo od začátku padesát na padesát. Řeknu to slovy fotbalového trenéra: pokud chcete vyhrát ligu, musíte vyhrát doma. A já jsem doma vyhrál," řekl Strnad. Těší ho i těsné vítězství v Kutné Hoře. Výsledek v okresním městě ale nenazval "výhrou", nýbrž "remízou". "Opravdu cením toho, že jsem v Kutné Hoře uhrál remízu," podotkl Strnad.

Krajský radní Šanc?

Jaromíra Strnada považoval za favorita i jeho protikandidát Ivo Šanc. "Vnímal jsem ho jako favorita. Je úspěšným starostou a jako levicově orientovaný politik oslovuje větší počet voličů," uvedl v první reakci Ivo Šanc s tím, že by Jaromíru Strnadovi rád pogratuloval a zároveň poděkoval za férově vedenou kampaň.

"Samozřejmě jsem šel do senátních voleb s tím, že jsem chtěl zvítězit. Vyhrát ale může jen jeden a já oceňuji, že se strany pana Strnada šlo o férový boj. Postup do druhého kola považuji za úspěch," doplnil Šanc s tím, že další díky patří především voličům. Ivo Šanc se nyní zaměří na funkci v krajském zastupitelstvu. "Pokud budeme v koalici, je velká pravděpodobnost, že se stanu krajským radním," potvrdil Šanc.

Na třetím okrsku v Lokti nevolil vůbec nikdoS velice nízkou volební účastí vystávala otázka, zda se objeví místa, která po sečtení všech okrsků v senátním obvodu č. 40 – Kutná Hora, budou hlásit 0 hlasů. Většinou se ale jednotlivci k volebním urnám dostavili a zachránili tak obec či městskou část od absolutního volebního fiaska. Přesto se jedna 0 přece jen objevila.

Podle Českého statistického úřadu, který výsledky voleb mapuje, k volbám nepřišel vůbec nikdo z 54 registrovaných voličů v Nemčicích, tedy ve třetím volebním okrsku z pěti v obci Loket. Obec leží sice na Benešovsku, spadá však do kutnohorského senátního obvodu. Už první kolo senátních voleb minulý týden se zde událo bez přílišného zájmu obyvatel. Odhlasovali zde pouze dva lidi. Jeden hlas šel senátorovi Jaromíru Strnadovi a druhý dostal kandidát ANO 2011 Julius Špičák.

Celkem v obci Loket ve druhém kole hlasovalo ve všech okrscích 51 lidí z 450. Kromě nulového třetího okrsku se nezájem projevil i na „pětce", kde přišli 4 lidi ze 127 možných. Nakonec v Lokti poměru 32 hlasů ku 19 hlasům zvítězil Ivo Šanc.

Extrémně nízkou volební účast, která se blížila nule, ohlásila ale i další místa v obvodu. Například v Třebětíně na Kutnohorsku volili 4 lidé z 89. Účast tak byla necelých 4,5 procenta. Stejný počet voličů přišel i ve Strojeticích na Benešovsku. Tam je ale registrováno 104 voličů, a tak strojetická účast šla pod hranici 4 procent na 3,85 procenta. V Radostíně v okrese Žďár nad Sázavou volilo 6 ze 125 lidí, účast zde nedosáhla ani na 5 procent. Bez zájmu o volby zůstal i třetí volební okrsek v obci Kožlí na Havlíčkobrodsku. Ze 63 voličů hlasovali jen 3.

Čtěte také: Nový senátor Petr Holeček: Člověk by měl mít nějaké vyšší cíle