Komplikovaly i dopravu – a to nejen kvůli tomu, že se v dešti stalo více nehod. V silném provozu na počátku víkendu třeba i na výjezdech z Prahy po dálnicích.

Kvanta vody shora i zdola škodila i přímo. Na Příbramsku nezůstal ušetřen ani hlavní tah, silnice I/18. Tu v obci Vranovice po páté odpolední zaplavila voda s bahnem v asi 120metrovém úseku. Už po čtvrté odpolední voda s bahnem, které se po intenzivním dešti splavily z pole, dočasně zabraly pro sebe vozovku silnice třetí třídy u obce Heřmaničky v benešovském okrese; při pomezí Voticka se Sedlčanskem. Po půl páté byl hlášen malér spojený s počasím také z Rakovnicka. U Roztok spadl strom na osobní auto. Naštěstí se událost obešla bez zranění – a místo zůstalo s opatrností průjezdné.

Karlův most v Praze.
Video: Mladík se procházel po zábradlí Karlova mostu, spadl do řeky

V Praze si pak dopady počasí před šestou večer vynutily zásah do provozu tramvají. Kvůli stromu spadlému na koleje musely jet v centru odklonem tramvaje na linkách 6, 10, 16, 22 a 23. Dokonce odklon šesti linek tramvají si zhruba ve stejné době vyžádala havárie kanalizace na Olšanském náměstí. Postupně přicházely z různých koutů metropole informace o dalších problémech omezujících řidiče.

Zálesí – otevřené víko kanalizace v křižovatce se Štúrovou; Ústecká – uzavřeno kvůli záplavě; Táborská a Trocnovská – totéž; Trojská – vypadlé víko kanalizační vpusti; Koněvova – hned několik zvedlých vík kanálů; Na Kleovce – strom spadlý přes vozovku; Fričova – pád stromu na auto… V Čiklově ulici v Nuslích spadl strom i na dům. A hned za Prahou severně od metropole: kvůli laguně v podjezdu pod dálnicí nepoužitelný sjezd z dálnice na Zdiby: na silnici I/9 metr vody s bahnem. Či na jih od hlavního města: sesuv půdy u Dolních Břežan s kyvadlovým provozem jedním jízdním pruhem řízeným policií.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

A hned za Prahou severně od metropole: kvůli laguně v podjezdu pod dálnicí nepoužitelný sjezd z dálnice na Zdiby: na silnici I/9 metr vody. Či na jih od hlavního města: sesuv půdy u Dolních Břežan s kyvadlovým provozem jedním jízdním pruhem řízeným policií.

Kvůli čekání na odstranění spadlého stromu také nabral bezmála půlhodinové zpoždění autobus na lince 339 mířící do Prahy z Týnce nad Sázavou. Na Benešovsku bylo třeba kvůli spadlému stromu pozměnit trasu autobusu na lince 553 v okolí Jankova. Na železnici se kvůli sesuvu zeminy na trať dokonce zastavil provoz linek S8 a S88 v úseku Praha-Zbraslav–Vrané nad Vltavou, kam musely vyjet náhradní autobusy.

V pražských Vršovicích se zopakoval sotva týden starý problém s vodou a blátem v novém podchodu u železniční stanice. A také problém s cestováním, jak uvedly na twitteru České dráhy: „Po bouřce zaplavený podchod. Z těchto důvodů je omezený přístup cestujícím na nástupiště.“

Tradičně zazlobil i Botič, který se vyšplhal na druhý stupeň povodňové aktivity.

Večer pražští hasiči vyčíslili počet svých zásahů souvisejících s bouřkou a deštěm na čtyři desítky – a zřejmě ještě nejde o číslo konečné. Převahu měly spadlé stromy a čerpání vody ze sklepů i z lagun na komunikacích. Jedním z méně typických zásahů, na který hasiči upozornili, se stalo zajištění uvolněné plachty na kostele sv. Ludmily na náměstí Míru.

Ve Středočeském kraji hasiči zaznamenali šrumec podstatně výraznější.