Už na středeční dopoledne připravilo mělnické muzeum vycházku pro rodiny s dětmi s volným vstupem nazvanou Projděte se Mělníkem s kocourkem Švarcíkem. Účastníci, kteří se v půl desáté vydají od muzea na zhruba 90minutovou výpravu do ulic spojenou s vyprávěním i plněním úkolů, se spoustu zajímavostí o minulosti města dozvědí nejen díky maskotovi muzea kocouru Švarcovi, ale především od historika Lukáše Snopka.

V pátek začíná od 10 hodin další z dlouhodobějších akcí uspořádaných ke stému výročí vzniku republiky. Muzeum v Roztokách u Prahy otevírá výstavu nazvanou Meziválečná architektura v dolním Posázaví. Jaké prostředí si oblíbily elity období první republiky, kdy se ve stavitelství uplatňovaly především prvky umírněné moderny, funkcionalismu a objevily se také romantizující tendence, bude na fotografiích, plánech i modelech staveb možno obdivovat do 28. října.

Spousta rozmanitých zajímavostí se chystá na sobotu. Také k Posázaví se vztahuje vernisáž výstavy o populární počítačové hře Kingdom Come: Deliverance v Klubu Pivovárek v Ratajích nad Sázavou. Děj hry se sice odehrává v předhusitské době, je ale zasazen do zcela reálného prostředí. Krajská turistická centrála dokonce připravila průvodce po místech s touto hrou spjatých. Je volně ke stažení na internetové adrese centralbohemia.cz/cs/category/ke-stazeni.

Lebka sv Ludmily vystavená před velehradským oltářem.
Lebka svaté Ludmily se na den vrátí na Tetín

Skanzen v Kouřimi bude v sobotu po celý den patřit lidovým tradicím. Od 10 do 18 hodin se tam uskuteční národopisný pořad Dožínky. Vedle rozmanitých zvyků dojde i na uspořádání dožínkových průvodů (v 11, 13 a 16 hodin) – a chybět nebude ani modlitba ženců ke sv. Donátovi; ochránci před bouřkou a bleskem. Zájemci budou moci ochutnat chléb čerstvě upečený v peci – a také si třeba vyzkoušet sečení obilí nebo vázání snopů. Beseda o stravování při letních pracích zase objasní, co se skrývá pod slovy jako merenda či rozpek. Představí se ale i kovář či švec – a pod názvem Šperkovna bude fungovat starobylá hospoda. Vstupné činí 120 Kč (snížené 80 Kč, rodinné 320 Kč).

Velkou akcí pro zámek Štiřín se v sobotu od 20 hodin stane představení Dvořákovy opery Rusalka pod širým nebem. V hlavních rolích vystoupí sólisté Národního divadla, dále budou účinkovat sólisté, orchestr, sbor a balet Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Vstupenky v ceně 700 Kč, které ještě zbývají, lze spočítat na prstech jedné ruky, lístků do vzdálenějších řad za 300 Kč je k mání o něco více.

Kutná Hora o víkendu potěší současně milovníky minulosti i příznivce motorismu. Již po desáté se tam uskuteční Veteran rallye Kutná Hora. Závodit se jako tradičně bude v sobotu i v neděli – nablýskaná a pečlivě opečovávaná vozidla, která jsou podstatně starší, než jejich řidiči, však budou na Palackého náměstí k vidění již od pátku.

Hrad Točník na Berounsku chystá v sobotu zruba od 19. hodiny Netopýří večírek. Představí netopýry, jejichž kolonie každoročně v létě sídlí ve vrchlíku vnitřního schodiště a vychová mláďata. Své poznatky přiblíží Dita Weinfurtová z Hředlí, která točnické netopýry pozoruje již přes dvacet let. Povídání spojené i s projekcí je zdarma.

Ilustrační foto
Lidé spící ve stanech jsou pro zloděje snadná kořist