Pro mimořádnou příležitost byli k dispozici informátoři v kostýmech; obzvlášť zaujala postava mrtvého mnicha provázející v Kamenném domě výstavou věnovanou historii pohřebnictví. Veselejší téma nabídla historická pohádka pro děti, které také zaujala nabídka dílniček. Aby ne, když tam nechyběla ani možnost navrhnout si svůj vlastní erb! A vlastně již „samozřejmostí“ je tradiční ohňová show…

Akce v rámci muzejních nocí, které nabízejí nejen prohlídku expozic v netradiční atmosféře, ale i bohaté doplňkové programy (a to navíc většinou za snížené nebo jen symbolické vstupné či zcela zdarma) nadále pokračují. Potrvají ještě celý měsíc. Poslední z akcí ohlášených ve středních Čechách se uskuteční také v zařízení spravovaném krajem – v muzeu v Žebráku, které funguje jako pobočka berounského Muzea Českého krasu. Na 22. červen tam chystají program nazvaný 1. světová válka, přičemž se zapojí také partneři – hvězdárna v Žebráku a Army Muzeum Zdice.

Nápad s pořádáním muzejních nocí oceňuje krajský radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). „Ze zkušeností víme, že se návštěvníci těchto akcí do muzeí později vracejí, protože objeví jejich kouzlo,“ připomněl. Obzvlášť se mu zamlouvá, že dorazily celé rodiny.

Svatba britského prince Harryho a jeho ženy Meghan
Mít doma Meghan nebo Harryho? Není problém

Úctyhodná tradice, bohaté sbírky
České muzeum stříbra v Kutné Hoře zahrnuje tři objekty: Hrádek a středověký důl, Kamenný dům a Tylův dům. Loni do muzea zavítalo přes 130 tisíc návštěvníků. České muzeum stříbra je pokračovatelem Archeologického sboru Vocel, založeného v roce 1877. Dnes patří mezi nejstarší – a se svými cca 185 000 sbírkovými předměty také mezi nejbohatší muzea v České republice. Disponuje velkým archeologickým a numismatickým fondem, za zmínku ale stojí i fond výtvarný a geologický. Exponáty speciálního fondu báňské techniky patří k nejstarším v Evropě.
Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační fotografie.
Vylepšit říčanské rybníky pomohly desítky milionů