„Absolutně odmítáme s kolegy takové excesy tolerovat. Proto jsme rozhodli o okamžitém ukončení nájmu, podle zákona je v tomto případě tříměsíční výpovědní lhůta. Tento nájemník nadále nemá šanci se o městský byt ucházet,“ zdůvodnil rozhodnutí radních kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno), podle kterého nemohou být městské byty vyšším levelem ubytoven. „Městský byt by měl být privilegiem pro ty, kteří si budou bydlení vážit a dokážou to svým chováním, prací a soužitím s ostatními Kladeňáky,“ uvedl.

I oslavy příchodu Nového roku musí mít své hranice. Obtěžovat sousedy až do ranních hodin je neúnosné. Nepolevující hluk nevydrželi ani nájemníci bytového domu Meta v Kročehlavech, kteří si nad ránem přivolali na pomoc Policii České republiky. Policejní hlídka sice slavící rodinu upozornila na přestupkové chování, její intervence však měla opačný efekt, než ostatní nájemníci v domě očekávali.

Místo zklidnění účastníci domácí party po odchodu policistů přitvrdili. Rozhodli se nájemníky zastrašit, kopali jim do dveří, uráželi je nejhrubšími výrazy a avizovali odplatu. „Vyhrožovat sousedům znásilněním a zbitím je naprosto nepřijatelné chování. Zde je nulová tolerance skutečně na místě,“ řekl Volf.

V Kladně byl o Silvestru brutálně napaden muž, zasahoval i vrtulník.
V Kladně byl o Silvestru brutálně napaden muž, zasahoval i vrtulník

Druhou žádost o pomoc směrovali vystrašení sousedé na Městskou policii Kladno. Po příjezdu dvoučlenné hlídky strážníků vyšel z bytu nájemce, který sice uznal rušení nočního klidu, ovšem s tím, že oslavu v žádném případě ani v půl páté ráno ukončit nemíní. Strážníky vyzval, aby mu vystavili vysokou pokutu, čímž si chtěl předplatit, aby společně s hosty mohli dále slavit po svém.

Takové řešení bylo pro strážníky nepřijatelné a nájemci vysvětlovali, že oslavu v bytě musí ukončit. V době diskuse se z bytu začal ozývat hluk rvačky a vyšel zbitý starší muž, který své napadení nechtěl se strážníky řešit, že jde o rodinné problémy.

Když vzápětí vyšel z bytu agresivní mladší muž a několik žen, chování nájemce se změnilo. Romové začali zásah strážníků natáčet a obviňovat je z rasismu. Strážníci vyzvali mladého agresivního muže k prokázání totožnosti kvůli napadení staršího hosta. Místo toho je zahrnul nadávkami a poté se k nim rozeběhl.

„Strážníci na něho a na nájemce použili slzotvorný prostředek. Situace se zásahem uklidnila jen na několik minut, jakmile se oba muži probrali, opět společně agresivně zaútočili na strážníky. Těm se po nevyrovnaném boji podařilo dostat do výtahu a přivolat posily, neboť jednomu ze strážníků byla agresory odebrána služební zbraň," popsal událost nový ředitel Městské policie Kladno Michal Strieborný.

Muž z Jablonecka a Pohádková vánoční truhla.
Podezřelé lákala truhla s penězi pro dětské domovy, strážníci včas zasáhli

Na místo byly poté vyslány tři adekvátně vyzbrojené hlídky, které provedly profesionální zásah, zajistily odebranou zbraň a situaci společně s prvosledovou hlídkou státní policie zklidnily. „Jeden z napadených strážníků musel být ošetřen a je v pracovní neschopnosti. Věc jsme předali Policii České republiky k dalším právním úkonům,“ dodal šéf strážníků.

Radní na svém pondělním mimořádném zasedání schválili na návrh ředitele městské policie koupi nových bezpečnostních pouzder s více pojistkami, aby v budoucnu nemohlo dojít k odebrání služební zbraně strážníka.

„Takový případ jsme byli nuceni řešit poprvé v historii. Jsem rád, že v čele městské policie je konečně někdo, kdo se nebojí zasáhnout a je skutečným odborníkem,“ řekl Milan Volf s tím, že ho ředitel Michal Strieborný, který roky sloužil i v řadách Policie České republiky, přesvědčil o své odbornosti už ukončením dlouhodobého nepořádku v Průchově ulici, který se dříve nedařilo vyřešit.

„Křesla, sedačka a okupování veřejného prostoru nepřizpůsobivými jsou tam dnes už minulostí. Vyhrožování a ohánění se rasismem nikomu nepomůže. Problémoví občané by si měli zvyknout, že stejně razantně budeme postupovat i nadále,“ dodal primátor.