„Běhejte s námi pro Kristýnku,“ vyzývá mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. S upřesněním, že běhání pro dobrou věc umožní díky charitativnímu podtextu akce přispět 13leté Kristýnce pohybující se na vozíku – k němuž by potřebovala elektropohon pro snazší manipulaci.

V uplynulých ročnících projektu si studenti středních a vyšších odborných škol mohli pod vedením instruktorů středočeské policie vyzkoušet testy fyzické způsobilosti, které jsou podmínkou k přijetí do služebního poměru k Policii ČR.

Běhej lesy.
Pro přírodu hejtmanka Petra Pecková vyběhala jeden strom. Zatím. Kdo se přidá?

Partneři akce v roli sponzorů pak výkony studentů přepočítávali na peníze určené na pořízení pomůcek konkrétním lidem s handicapem žijícím ve středních Čechách. Letos se kvůli koronavirovým omezením krajské policejní ředitelství rozhodlo pro změnu: pro pokračování v rámci projektu Run and Help – Běhání, které pomáhá.

Zdroj: Youtube

„Přihlásit se každý student může individuálně,“ odkázala Suchánková na e-mailovou adresu krps.bariery@pcr.cz, kam lze do 20. června nahlásit jméno, příjmení, adresu školy – a kilometry uběhnuté ve prospěch Kristýnky. Ty jsou důležité; sponzoři opět budou přepočítávat sportovní výkony na peníze. „Každý běhá sám, trochu za sebe, ale hlavně za náš projekt a za Kristýnku, na kterou sbíráme potřebnou částku,“ poznamenal ředitel středočeské policie Václav Kučera.

Ze cvičení kutnohorských sokolů před koronavirovou pandemií.
Počítáme s testováním, pusťte nás sportovat, říkají trenéři dětí

Jako první už se zapojili studenti Sportovního gymnázia v Kladně. Společně s moderním pětibojařem Davidem Svobodou, členem Armádního sportovního centra Dukla Praha, které se nejvíc proslavil jako mistr Evropy pro rok 2010 a vítěz na Hrách XXX. olympiády v Londýně 2012.

Příběh třináctileté Kristýnky

- Kristýnka je veselá a společenská dívka. Miluje knihy a hru na klavír.

- Hned po narození měla zlomenou nožičku, kterou musela mít šest týdnů v sádře. Bohužel noha ochrnula. Potřebná byla operace míchy, načež holčička začala intenzivně rehabilitovat a maminka s ní pilně cvičila Vojtovou metodou.

- Navzdory pesimistickým prognózám lékařům Kristýnka zvládá chůzi s pomocí ortoprotézy a speciálně upraveného chodítka. Venku se pohybuje na vozíku. K němu by potřebovala elektropohon: z holčičky se stává slečna – a mamince už ubývá sil.

Zdroj: Policie ČR