To potvrzuje i fakt, že došlo i k demontáži lešení, které kostel zakrývalo více než rok. Rekonstrukce věží a západního průčelí kostela začala v lednu roku 2015. Náklady na ni byly více než 36 milionů korun, většinu prostředků Římskokatolická farnost arciděkanství Kutná Hora získala z takzvaných norských fondů. Dominantním prvkem oprav, které se zájmem Kutnohoráci sledovali byla oprava vysoké věže.

Tu dlouhou dobu zakrývalo nejen lešení, ale i modrá ochranná plachta. „Oprava věží a západního průčelí kostela sv. Jakuba bude slavnostně ukončena v neděli 24. července za účasti královéhradeckého biskupa Jana Vokála," uvedla Julie Němcová, vedoucí informačních služeb Infocentra u chrámu sv. Barbory.

Bude to právě 24. červenec, kdy se znovu rozeběhne i věžní hodinový stroj. Stane se tak v pravé poledne.

Víkendový program

Program oslav začne už 23. července večer hudebně-literárním pořadem Alfréda Strejčka a Jitky Molavcové Modlitby a meditace o lásce a naději. Druhý dne pak zahájí děkovná mše, kterou bude od devíti hodin v kostele sv. Jakuba sloužit biskup Vokál.

Slavnostnost mše doplní hrou na varhany Michal Hanuš a zpěvem mužská schola z Čáslavi. Od 10:30 do 12 hodin bude následovat snídaně pod lípou před kostelem a přesně ve 12 hodin poprvé po opravě odbijí věžní hodiny. Následující program potrvá až do pozdního odpoledne.

Návštěvníci se budou moci těšit na jazzovou hudbu, několik vystoupení herců a kejklířů z Divadla Studna, ale i prezentaci a filmový dokument o opravách na věžích sv. Jakuba. V 15.30 hodin bude přednáškou připomenuto i 700. výročí narození Karla IV. Historik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt pohovoří o duchovní tváři císaře.

Celé oslavy pak v 17 hodin zakončí nešpory v kostele. K večerní modlitbě v Jakubu opět zahraje varhaník Michal Hanuš a zazpívá mužská schola z Čáslavi.

Čtěte také: Lidé na Jakubu v Kutné Hoře zvon chtějí, ve sbírce už je přes 300 tisíc korun