Pro kola i chodce

Celkově v rámci výzvy Cyklodoprava II. uspělo 17 projektů po celé republice, mezi něž bude z evropských peněz rozděleno bezmála 236 milionů korun. „Vznikne tak více než 35 kilometrů nových cyklostezek, které budou sloužit zejména k přepravě do zaměstnání, škol a za službami, a 333 parkovacích míst pro jízdní kola,“ podotkl v pondělí Vilém Frček z ministerstva. Připomněl, že součástí některých projektů jsou i opatření zvyšující bezpečnost pěší dopravy – například pruhy či přechody pro chodce.

Netradiční zásah zaznamenali v neděli hasiči na Praze-západ. Přivoláni byli do Štěchovic; kvůli záchraně člověka na mostě přes Vltavu.
Muže spícího na oblouku mostu bezpečně sundali hasiči

V řadách náhradníků

Kutnohorský projekt je mezi těmi, které uspěly, ze středních Čech jediný. Celkově se o podporu ucházelo 71 žadatelů, mezi nimiž byly jak obce a města, tak i kraje. Podmínkám výzvy vyhovělo 54 z nich. Sedmatřicet zamýšlených akcí bylo zařazeno mezi náhradní projekty, které mají stanovené pořadí podle výsledku věcného hodnocení a času podání žádosti.

Nejvýše v tomto žebříčku – na sedmé příčce mezi náhradníky – stojí ze středních Čech Sibřina na Praze-východ s desetimilionovým projektem výstavby stezek pro cyklisty a chodce Sibřina a Stupice; o dvě pozice níž je obec rovněž z Prahy-východ Bašť, která by potřebovala 1,8 milionu korun na cyklostezku a cyklokoridor. Již spíše jen symbolickou naději na získání peněz v rámci uvedené dotační výzvy mají Kralupy nad Vltavou s cyklostezkou Kralupy–Zákolany, kraj s úsekem Labské cyklostezky u Kostelce nad Labem či město Benátky nad Jizerou se záměrem obnovit někdejší dražickou polní cestu s využitím pro cyklodopravu.

Střední Čechy (15. 6. 2018) – Dopravní značení u rekonstruovaného chodníku ve Vráži na Berounsku – směrové tabule.
Dopravní značení musí řidiči vnímat rozumně