Podle ředitele Vojenského historického ústavu Praha Aleše Knížka akce přilákala odhadem přes 25.000 lidí. "Jsem velice rád, že je takový velký zájem o vojenskou historii. Jsem velice rád, že lidé vědí, že v Lešanech vždycky dostanou velmi kvalitní ukázky, ať už vojenské techniky nebo historických souvislostí jednotlivých bitev," řekl Knížek.

V bojových scénách účinkovali příslušníci klubů vojenské historie, kteří využili i těžké stroje z válečné doby včetně tanků a obrněných pásových vozidel. Podle Knížka bylo největší perličkou zapojení jediného pojízdného tanku Sherman v Česku, kterého příznivci vojenské historie přivezli z Argentiny a dali dohromady. "Dnes ho poprvé mohli vidět návštěvníci v areně," uvedl Knížek. Ve sbírkách muzea jsou podle něj dva takové tanky, ale momentálně nejsou pojízdné.

Bojový stíhač JAS-39 Gripen, ilustrační foto
Pět gripenů z Čáslavi odletělo hlídat Pobaltí

Zatímco simulovaná bitva mezi Američany a Němci byla připomínkou 75. výročí vylodění spojenců v Normandii, boje německé a finské armády pořadatelé zvolili proto, aby divákům zprostředkovali něco neobvyklého. "Je fakt, že návštěvníci byli možná lehce zklamáni, že tady nebyl sníh, ale to už skutečně nedokážeme zajistit," dodal Knížek.

Vojenské technické muzeum v Lešanech se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách. V halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Rozsahem a složením sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda.

Lidé ukrytí pod deštníky. Ilustrační foto
Užijte si poslední horké dny. V závěru víkendu dorazí ochlazení a bouřky