Je teď před Vánoci v útulku jiná nálada než po zbytek roku, mění se před Vánoci a při nich něco?
Nálada je taková veselá i smutná. Veselá proto, že za pejsky většinou přijde hodě lidí, smutná, když tu musí být psi a kočky přes svátky a nenajdou domov, to bychom přáli každému, nejen o svátcích.

A co pro vás znamená období kolem Nového roku, připravujete se na něj nějak speciálně?
Na Nový rok se nijak nepřipravujeme, snad jen nepřijímáme psy, co mají kde zatím být, protože bývá hodně zaběhnutých, tak šetříme místo, abychom je tu mohli mít a v pořádku vrátit majitelům.

Co vlastně ohňostroje a petardy s pejsky a kočkami dělají? Je mezi jejich vnímáním a reakcí na ně u psů a koček rozdíl? Jak se zvládají novoroční ohňostroje v situaci, že máte v útulku zrovna větší počet psů?
Tak samozřejmě je to nadměrný hluk, většina psů a koček se s tím v teple domova vyrovná, i když jim to není příjemné. Každý rok tu mám na Silvestra jiné psy a tím, že jsme v pohodě, nikdy jsme neměli žádného, který by reagoval nepřiměřeně. Ty nejvíce vyjukaní chvíli pobíhají, zalezou si do bezpečného kouta či na klín a přečkají to. Mezi psy a kočkami rozdíl v tomto není.

Ilustrační fotografie.
Přečtěte si přání čtenářů Deníku. Splní se?



Je proti tomu nějaká osvědčená, vyzkoušená obrana?
Někteří lidé používají sedativa, osobně si ale myslím, že to neřeší pohodu zvířete a za těch 30 až 50 minut většího hluku to nestojí. Pes a kočka jsou totiž po podání ochrnutí na svalstvu, ale vlastně všechno vnímají, což musí být hrozné.

Funguje nám prostě tmavší místnost, pohoda lidí, poslední dobou se objevilo vázání šátku na těle zvířete, stlačení tím určitých bodů a to je myslím vše mnohem lepší cesta pro pohodlí zvířete. Páníčci musí kolem svátků dbát prostě zvýšených opatření, nepouštět psy z vodítka, dávat svoje zvířata domů, nenechávat je zbytečně na zahradách, pokud se toho hluku bojí, ale osobně bych schovala raději každé zvíře, když totiž někomu uletí něco na vaši zahradu, lekne se většinou i zvíře, které třeba s hluky problém nemá.

Očekáváte nápor pejsků, darovaných jako vánoční dárky? Kdy obvykle přichází a co je nejobvyklejší zdůvodnění od bývalých majitelů?
Po Vánocích očekáváme nápor vždy, respektive po Novém roce, kdy lidem končí volno a doznívá to i dva měsíce poté, kdy lidé zjistí, že s pejskem se musí pravidelně ven, štěndo udělá loužičky tam, kde nemá, něco jim pejsek doma zničí, děti to omrzí, důvodů je spousta, často i kuriózní. To samé platí u kočiček z podobných důvodů, vše škrábe, mňouká v noci a podobně. Pořízení zvířátka by mělo být vždy uváženo a dlouhodobě připraveno, prostě zodpovědně.

Je nyní ve vašem útulku někdo, kdo je mimořádná Srdeční záležitost?
U nás třeba čeká úžasný roční kříženec Ralf, krásný, velký pes se spoustou energie, který se hluku z petard a ohňostrojů taky bojí, ale věří nám a tak si jen položí na nás hlavu a čeká, než to odezní. Případného zájemce rádi uvítáme na návštěvě.

Před Štědrým dnem se pro opuštěné psy sešlo pod vánočním stromkem mnoho dárků.
Lidé nosí pejskům dárky a granule do útulků