Navzdory tomu, že střední Čechy nepatří k přirozeným centrům zimních sportů, a hlavní město s výjimkou aktivit na ledě už vůbec ne, reprezentují metropolitní region v olympijském klání desítky borců a borkyň. Pražská výprava, jejímž vlajkonošem se při ceremoniálu na zimním stadionu v Hradci Králové stal špičkový moderní pětibojař David Svoboda, čítá celkem 84 mladých sportovců.

Do středočeského výběru, jehož vlajkonošem se stal taktéž moderní pětibojař a rodák z Hořovic Libor Capalini, se dostalo 88 mladých sportovců. Bez vlajkonošů se výpravy krajů neobejdou – na této akci se vše podobá skutečným olympijským hrám.

Nechybí tedy tradiční ceremoniály včetně složení olympijského slibu, stejně jako olympijský oheň. Ten zažehla snowboardistka a ambasadorka letošního ročníku Eva Adamczyková, zahajovacím ceremoniálem v neděli 22. ledna prováděl Roman Šebrle – někdejší desetibojař a olympijský medailista, nyní známý jako televizním moderátor.

Ilustrační foto
Sociální služby v Praze a okolí si rozdělí 4,7 miliardy korun. Chtěly 10,6

Jednotlivé krajské výpravy na mládežnické olympiádě, kde celkově poměří síly 1151 mladých sportovců, jsou nicméně početnější. Nechybí trenéři, servismani a vedoucí, takže hlavní město reprezentuje na východě Čech celkem 114 osob; ze středních Čech jich přijelo 122.

Soupeřit se bude v běžeckém lyžování (včetně soutěže pro zdravotně postižené), biatlonu, lyžařském orientačním běhu, v alpských disciplínách, akrobatickém lyžování neboli skikrosu, snowboardingu, ledním hokeji a krasobruslení – tradičně však nechybí ani šachový turnaj.

Středočeský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN), který společně s hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) vyjel sportovce z kraje podpořit na slavnostním zahájení, oceňuje význam dětské olympiády pro budoucí rozvoj kariéry mladých sportovců.

„Olympiáda dětí a mládeže je pro ně obrovskou motivací; pro mnohé to může být i odrazový můstek do další kariéry,“ zdůraznil s dodatkem, že nyní se jim může podařit zúročit náročnou přípravu.