Platí informace z médií, že testování je možné zajistit i na místě, přičemž domovy seniorů, domovy se zvláštním režimem i pobytová odlehčovací zařízení mohou využít testy, které dostaly pro účely pravidelného testování klientů a zaměstnanců. Sice takovou povinnost nemají, avšak testovat se asi bude. Ještě ve středu Deník mezi oslovenými domovy nenašel v kraji jediný, který by se do toho chtěl pustit a službu nabídnout – s tím, že nemají vhodné podmínky ani personál a také netuší, jak by to bylo s placením – avšak páteční informace hejtmanky Petry Peckové (za STAN) vyznívají jinak. „V 90 procentech zdravotnický personál mají,“ řekla novinářům.

Zjistit si podmínky předem

Hejtmanka předpokládá, že většina zařízení sociálních služeb lidem vyhoví. Připouští současně, že na testování na místě se nejspíš spolehne většina návštěvníků – asi skoro všichni, kteří nemají test udělaný proto, že by ho potřebovali do zaměstnání. Na rozdíl od standardních odběrových míst, kde zájemci za test platí, totiž domovy mají návštěvníky přicházející bez potřebného papíru testovat zdarma (a zpětně budou moci požádat stát o proplacení, byť s administrativní zátěží – ministerstvo práce a sociálních věcí vytvoří speciální dotační titul). Je si však třeba předem zjistit informace na webových stránkách konkrétního zařízení, případně zavolat a zjistit přesné podmínky. Už také proto, že někde požadují rezervaci návštěvy na konkrétní čas.

Na testování s rozumem

Od pátku (a s možností využít této nabídky až do 18. prosince) je také aktuální bezplatné testování zájemců z řad učitelů. „Není to povinnost,“ zdůraznila Pecková. Radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (za STAN) odhaduje, že z 26 tisíc středočeských pedagogů využije této nabídky zhruba 10 – 20 procent. Prozatím se mohou objednávat na 11 odběrových míst ve středočeských nemocnicích; v příštím týdnu se však jejich počet má zvýšit nejméně o dvě – a počítá se i s dalším nárůstem. Kantoři si také mohou zajet do jiných krajů (ponejvíce asi do Prahy, kam blízké středočeské regiony mají přirozenou spádovost).

Hygienici provedli odběry na koronavirus u obyvatel obce Tatiná na severním Plzeňsku.
Testů na koronavirus je málo, může se to vymstít

Po 18. prosinci bude nabídka bezplatného testování plošně dostupná všem občanům, kteří projeví zájem. „Doufám, že budeme rozumní,“ konstatovala k tomu Pecková. Deníku upřesnila, že tím míní, aby zájem o testování lidé nepřeháněli. „Ani u pedagogů mi nedává smysl jednou otestovat a pak už ne – ale jistě odborníci vědí, co činí,“ poznamenala. Krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) také upřesňuje, že nabídka bezplatného testování je určena zájemcům, kteří nemají příznaky. „Pokud příznaky máte, kontaktujte svého praktického lékaře, který vám řekne, co dál,“ radí, jak správně postupovat.

Koronavirová čísla krizového štábu kraje
- Podle dat krajské hygienické stanice o vývoji koronavirové nákazy celkový počet nakažených ve čtvrtek ve středních Čechách poklesl na 7936, přičemž přírůstek za posledních 24 hodin představoval 476 lidí; z toho je 88 ve věku nad 65 let.
- Hospitalizovaných bylo 434 osob s prokázanou nákazou, z toho 77 bezpříznakových a naopak 65 v těžkém stavu na jednotkách intenzivní péče. Z nich je na umělou plicní ventilaci napojeno 27 pacientů.
- Od počátku pandemie bylo v souvislosti s koronavirem v kraji evidováno 885 úmrtí.
- Ohnisek nákazy ubývá a nyní jich je v kraji evidováno 64; polovina z nich připadá na školská zařízení. Neprojevil se ale návrat prvňáků a druháků: jde totiž jen o sedm základních škol. Mateřinek, které zůstaly v provozu nepřetržitě, je 21 – a přičíst lze ještě jednu dětskou skupinu a jednu střední školu.
- K ohniskům se dále řadí 12 zdravotnických zařízení či jeden výrobní závod. Zbývající připadají na pobytová zařízení sociálních služeb. Těch s potvrzeným výskytem koronaviru je nyní v kraji evidováno 51. Souvisí to s nařízeným plošným testováním klientů a zaměstnanců, jež odhalilo koronavirus i u lidí bez příznaků.

Zdroj: Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík