Jiří Vavřina, který má restauraci u fotbalového hřiště ve Velkém Borku, je na zavedení elektronické evidence tržeb (EET) připravený. „Zařízení jsme koupili 
u společnosti O2. Když nám ho zprovozňovali, rovnou nás proškolili a nastavili všechno tak, jak potřebujeme," popsal s tím, že využívat bude základní verzi programu.

„Záleží na sortimentu. My nevaříme, prodáváme víceméně pouze nápoje," vysvětlil. Zároveň však dodal, že se mu příliš nelíbí výjimky, které někteří podnikatelé mají. „Myslím, že když už se to zavádí, má to být pro všechny. Mělo se to lépe připravit a spustit naráz," vysvětlil a přidal příklad z praxe.

„Teď je to nastavené tak, že když prodám pivo zákazníkovi, který si s ním sedne dovnitř, musím platbu prohnat kasou. Pokud bych mu ale prodal pivo do kelímku a on s ním šel ven na zahrádku, je to rázem stánkový prodej. A toho se bude EET týkat až od března 2018," upozornil na jistou neférovost systému.

Předpokládané zdražení

Se zavedením EET nemá problém ani provozní ředitel liblického zámku Lubomír Martinický, podle něhož právě v těchto dnech probíhá školení zaměstnanců.

„Podobný systém u nás funguje už dlouho, jsme připravení," potvrdil a dodal, že EET pokládá za pozitivní. „Gastronomie má svá specifika. Díky evidenci by se měl trh trochu pročistit a narovnat," poznamenal.

Upozornil však na to, že někteří provozovatelé možná budou nuceni zdražit, aby náklady, které vykážou, nebyly vyšší než příjmy.

Čtěte také: EET přinese příští rok do rozpočtu 4,3 miliardy navíc, uvedlo ministerstvo